За седмица газът в Европа поскъпна с около 25%

Икономика
14:27 - 21 Август 2022
2603
За седмица газът в Европа поскъпна с около 25%

Горещите вълна в Европа през лятото и очакванията за недостиг на природен газ тази зима доведоха до силно поскъпване на природния газ на стария континент.

Само в рамките на последната седмица на търговия газът в Европа поскъпна с около 25% до ново рекордно ниво на затваряне на пазара в петък около 257 евро за мегаватчас, като дори за кратко бяха достигната ценови нива от 262 евро за MWh.

Запазването на възходящата тенденция от последните седмици е факт, тъй като има голямо търсене на синьо гориво за производство на електроенергия с оглед на горещи вълни в Европа и много ниските доставки на руски природен газ, като в същото време страните членки на ЕС се мъчат да запълнят газовите си хранилища преди началото на зимата. Настоящата газова криза рискува да доведе до нормиране на енергията и на синьото гориво (въвеждане на режим), което да накара индустриите да спрат производството, а домакинствата да плащат изключително високи цени за отопление и електричество, се посочва в анализ на OilPrice.

Европа е намира в най-несигурната позиция, но цените на природния газ растат и в Съединените щати и в Азия. Търсенето на газ за енергия е голямо, а производството в САЩ е без съществена промяна, докато големите азиатски купувачи също започва да се завръщат на пазара за втечнен природен газ (LNG), за да бъдат осигурени доставки за зимата.

Тъй като втечненият природен газ вече е глобална стока, референтните цени на газа и спотовите цени на LNG се покачват по целия свят, като те могат да скочат още повече, когато наближи отоплителният сезон.

Сега цената на газа в Европа вече е еквивалентна на цена от суровия петрол около 410 долара за барел.

Европейските еталонни цени на газа на холандския хъб TTF се повишиха от нива малко над 200 евро (около 206 за мегаватчас) в понеделник (15-и август) към 262 евро по време на петъчната търговия (19-и август), като цените на газа вече се удвои от юни насам, тъй като тогава Русия намали за пръв път своите доставки през "Северен поток 1", ключовият тръбопровод, пренасящ газ до най-голямата икономика в Европа - тази на Германия.