За втори път: Съдът връща на прокуратурата катастрофата с Лютви Местан

Топ
15:29 - 13 Май 2024
1445
За втори път: Съдът връща на прокуратурата катастрофата с Лютви Местан

За втори път Окръжният съд в Кърджали върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за тежката катастрофа през април 2019 г. в района на момчилградското село Загорско с участието на Лютви Местан, при която загина бебе на шест месеца.

Това се случи на днешното второ разпоредителни заседание при настоящия съдебен състав. Припомняме, че освен Лютви Местан, обвиняем в процеса е и бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед, управлявал семейния автомобил в деня на инцидента.

Процесът тече вече няколко години. По делото през ноември 2023 г. се състоя трето разпоредително заседание заради пенсиониране на дотогавашния съдия. Съдебният състав прекрати съдебното дело и го върна за отстраняване на, допуснати на досъдебна фаза, отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите.

Тогава държавното обвинение внесе протест, който не бе уважен.

Тричленният съдебен състав отново отчете непълноти във внесения нов обвинителен акт и прекрати за втори път производството до изготвянето на обвинителен акт съгласно разпоредбите на Наказателно процесуалния кодекс. 

Искането за връщане на делото в досъдебна фаза бе отправено от съдебните защитници и на двамата обвиняеми. Мотивът на защитата на Ахмед Юсеин бе, че освен като обвиняем, бащата на загиналото бебе е и пострадал - получил е средни телесни повреди, както и е потърпевш от смъртта на детето си. Съдът отхвърли искането той да участва в съдебния процес и като потърпевш, и като обвиняем.

Мотивът на защитата на Лютви Местан бе, че в обвинителния акт има противоречия, както и че част от обвинителния акт е в разрез с направените в процеса експертизи.

Също така според адвоката на бившия политик адв. Нацко Дойчев в съдебния процес до сега не е изяснено каква е истинската причина за катастрофата - дали високата скорост на семейния автомобил, дали неспирането на знака „Стоп“ на Лютви Местан, дали липсата на достатъчна видимост в участъка. 

Освен прекратяване на производството и връщане на обвинителния акт, адв. Дойчев поиска и отвод на държавното обвинение в лицето на прокурор Василева и прокурор Георгиева.

Съдът не уважи това искане, а разпореждането подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.