Забранете "Възраждане"! Кои общественици поискаха Сарафов да спре Копейките?

Юлия Берберян, Явор Гърдев, Александър Оскар, Мария Касимова-Моасе, Мохамед Халаф и много други подписаха сигнала срещу партията на Костя

Политика
16:06 - 31 Юли 2023
6337
Забранете "Възраждане"! Кои общественици поискаха Сарафов да спре Копейките?

"Възраждане" нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията и прокуратурата трябва да предприеме действия по нейното закриване. За това призовават в сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов десетки български общественици.

Сигналът е внесен от Българския хелзинкски комитет и в него подробно са описани редица случаи, при които от партията на Костадин Костадинов "отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели".

Сред подателите са имена като Юлия Берберян, Явор Гърдев, Александър Оскар, Галин Стоев, Яна Бюрер-Тавание, Еми Барух, Иван Брегов, Красен Станчев, Магдалена Малеева, Мария Касимова-Моасе, Мохамед Халаф и мн. др.


Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу COVID кризата и опитите волята на суверена да бъде подменена с интересите на една партия с противозаконни средства. Посочени са и акциите им във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани. Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ-общността. Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на граждани. Описани са и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване - пишат обществениците - юристи, икономисти, журналисти, писатели, режисьори, артисти и мн. др.

"Видно от целите и програмата на политическа партия „Възраждане“, публикувани на официалната интернет страница на партията, основна нейна цел е съхраняване на нацията.

Според партията нацията е на път да изчезне, а българите да станат малцинство. Това са типични фашистки постулати, които поставят националната идентичност преди ценности като човешко достойнство, права на човека, мир и демократична организация на обществото.

Съхраняването на нацията ще стане със силна армия, която има няколко компонента, под мотото „Въоръжен народ, желаещ да се защитава“, като се предвижда създаването и на „граждански асоциации“, т.е. доброволни, паравоенни отряди".

"Във външната си политика партия „Възраждане“ посочва намерението за разширяване на територията на страната, като България приеме в пределите си Северна Македония, която е „втората българска държава на Балканския полуостров“, тъй като „[…] нашите национални интереси не са затворени в териториалните ни граници, а отразяват различните аспекти на националния идеал“. Това не е възможно да стане другояче освен чрез противозаконна употреба на сила в международните отношения. Политическа партия „Възраждане“ изрязява нееднократно позиции по създаването на автономия на Южна Бесарабия."

Припомня се и отношението на партията към COVID кризата и въведените сертификати (въпреки че депутатите на Костадинов се оказаха надлежно ваксинирани), както и следното изявление на Костадинов от трибуната, призоваващо за метеж: „Тук, от тази трибуна, искам да заявя следното: даваме възможност на правителството в най-кратък срок да отмени както зеления сертификат, така и всички останали ограничителни мерки [...] до първата работна седмица на месец януари . Ако и след това управляващите откажат да се съобразят с желанието на мнозинството да се премахне сертификатът и
да не се посяга на децата на България, ние от "Възраждане" ще призовем българския народ да упражни директно своите правомощия и да превърне демокрацията от представителна в пряка, като през вратата на Народното събрание заедно с народните представители от "Възраждане" ще влязат още и хиляди българи. Щом не искате да подходите с разум, ще получите революция!"

Обширно в сигнала се описват всякакви изразявани мнения и тезиси на "възрожденците" относно войната на Русия в Украйна, като цитати на Костадинов: е „май и у нас ще се наложи да проведем денацификация“, че лагерът в Белене скоро ще приема гости: „Ще имат голям избор от работни места – тунела под Шипка, тунела под Петрохан, урановите мини и т.н. Тези от тях, които ще са в Белене, няма да бъдат разхождани надалеч - те ще могат да се включат пряко в доизграждането на АЕЦ „Белене“, „Който тръгне срещу свещена Русия, рано или късно си чупи главата“.

Изброяват се още позициите против бежанци, чужденци и етнически малцинства, против ЛГБТИ общностите, както и срещу медиите, в т.ч. когато на 5 октомври 2022 г. Костадинов отказа да говори пред журналисти от няколко водещи медии, в организирана от партията пресконференция в БТА.


В заключение подателите на сигнала обобщават правните основания да искат заличаване на "Възраждане" като партия:

"Считаме, че визираният порядък от действия влиза в разрез с българската Конституция и налага извода, че политическа партия „Възраждане“ представлява „организация, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите“, ако не и „организация, която създава тайни или военизирани структури, или се стреми да постигне целите си чрез насилие“, по смисъла на чл. 44, ал. 2 от Конституцията. Конституционната норма безусловно забранява такива организации."