Забраниха наргилето на закрито

Няма да продават течност за опасното забавление на деца

Новини
16:04 - 13 Март 2019
2232
Забраниха наргилето на закрито

След протяжен дебат в обществото най-после наргилето е забранено в заведения и офиси. Ориенталската димка няма да бъде позволена на всички обществени места - на терени или тротоари през детски ясли и градини, пред училища, площадки за игра, в спортни обекти, по време на мероприятия за деца и ученици. Решението е на депутатите - с 87 гласа "за" те приеха на първо четене промени в Закона за здравето. Предложението е внесено от  вицепремиера Валери Симеонов и депутати от "Обединени патриоти".

Не се разрешава и продажбата на изделия за наргиле (водна лула) на деца под 18 години. Статистиката на СЗО сочи, че България е на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично и то сред 11-13-годишни ученици и на второ място по пушене веднъж седмично сред 15-годишните.

Наргилето съдържа токсични вещества като при стандартните цигари, но чрез вътрешните, с които то се разпалва, се засилват вредите за здравето, обясняват пък лекари. Ароматната смеси съдържат или тютюн, или сушени плодове, които обаче са обработени с много химикали, които са изключително опасни при изгаряне. За времето, в което човек пуши едно наргиле, той поглъща толкова дим, колкото за 10 и повече цигари, обясни Борис Ячев от ОП. И предупреди, че така се отглеждат бъдещи пушачи сред децата.

Наргилето става двойно по-опасно от включването на наркотици в смесите за водна лула, разкриват от МВР.

С промените в закона е записано, че в учебните планове трябва да се разясняват здравните рискове не само от тютюнопушенето, но и от наргилето. По искане на ГЕРБ срокът за промени в текстовете между двете четения беше удължен до максималния - 4 седмици.