Задържаха петима пловдивчани с хашиш за 13 000 лв. (СНИМКА)

Новини
11:58 - 08 Август 2024
541
Задържаха петима пловдивчани с хашиш за 13 000 лв. (СНИМКА)

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на петима младежи за наркотици в организирана престъпна група.

Те са с инициали  К.Ф., на 21 г., О.С., на 19 г., И.В., на 23 г., К.Н., на 24 г., и К.М., на 21 г.

К.Ф. и К.М. са обвинени и че без надлежно разрешително са държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество – около 450 грама синтетичен хашиш на стойност около 13 000 лева.  У първия е открита и марихуана.

Участниците в организираната престъпна група са установени и задържани след проведена на 6 август 2024 г. в Пловдив специализирана полицейска операция на ГД БОП-МВР под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив. При извършени претърсвания и изземвания на различни адреси и автомобили са били открити около 450 грама наркотични вещества - синтетичен хашиш, както и вещества, използвани за производството му, а също и електронни везни, мобилни телефони и др.

По досъдебното производство е установено, че синтетичният хашиш е бил разпространяван предимно на непълнолетни деца – на възраст между 15 г. и 17 г., като наркотикът е бил оставян на точно определени места - контейнери за смет, беседки, пейки и др.

Според експерти синтетичният хашиш се характеризира със силно пристрастяващо действие, включително и с остри и безвъзвратни поражения върху централната нервна система и психиката на приемащите го лица.

Петимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив. Предстои след преценка на доказателствата по делото да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража".