Задава ли се епидемия от морбили ?

5 случая на заразата потвърдиха инфекционистите в страната

Новини
09:15 - 14 Февруари 2019
2396
Задава ли се епидемия от морбили?

Броят на доказаните заразени с морбили в страната се увеличава скоростно. Само за последните 24 часа са били установени нови 3 болни и така от началото на седмицата те вече са общо 5, съобщи зам.-директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Последните 3 проби са взети от деца, настанени в Инфекциозната болница в София. Всички те са от селата около Гоце Делчев. Освен тях, още 2 бебета на няколко месеца са били в контакт с разболелите се, но разчитат на антителата на майките си, добити по време на бременността и раждането. 

Всички деца на 13-месечна възраст подлежат на задължителна имунизация срещу острата зараза, от която вече 10 хлапета починаха в съседна Македония, а епидемичните нива не падат в Сърбия, Турция, Гърция и Румъния от лятото на миналата година. В Украйна е рекордният брой заразени - над 36 хиляди и затова се препоръчва проверка за наличието на антитела у деца и възрастни, които са решили да предприемат пътуване към тази страна.

Проф. Кантарджиев отказа да коментира причините, поради които децата с морбили у нас не са били имунизирани навреме, но обърна специално внимание на тревожните данни за ръст на заболеваемостта и препоръча лекарите и здравните медиатори да подемат кампания за ваксинация. "В момента колективният имунитет е разклатен", добави инфекционистът и напомни, че усложненията от морбили могат да бъдат фрапиращи. "Виждал съм млади, красиви момичета, напълно слепи заради вторична неврологична симптоматика", заяви професорът и бе категоричен, че при редовна ваксинация - на 13 месеца и на 12 години - имунитетът е за цял живот.

При епидемията у нас през 2009 година у нас имаше 25 смъртни случая или 1 фатален край на всеки 1000 заболели. 

Световната здравна организация пък съобщи, че само за последните 2 години шарката се разпространила до рекордни нива и бележи 3-кратен ръст на болните.

В Европа през 2018 г. са починали 72 души от морбили, в сравнение с 42 през 2017 г.