Задава ли се нов ценови шок на газа от април?

Запасите в Чирен ще стигнат при проблем до следваща доставка, увери министърът на енергетиката Александър Николов

Новини
22:40 - 04 Март 2022
3162
Задава ли се нов ценови шок на газа от април?

Газът ще поскъпне само с 3,5% за март. Причината за малкото повишение е, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе на база борсовите цени до 28 февруари. Рекордните поскъпвания през първите дни на март, след като избухна войната в Украйна, ще се калкулират за април. Тогава обаче обикновено потреблението пада и чувствителният скок на цените нямало да се усети така тежко.

В нидерландската борса ТТF в последните дни цената удря нови рекорди - в определени моменти и над 190 евро. В петък стигна невижданите досега 201 евро.

Шефът на КЕВР Станислав Тодоров поиска във всяко ценово заявление “Булгаргаз” да предоставя анализ за възможните алтернативни източници, цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния газ за потребителите.

Според него съществуват възможности дружеството да сключва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни договори, с които да се постигне максимално изгодна цена. Регулаторът пък щял да одобрява всеки договор или промяна в договор на “Булгаргаз”, защото те оказвали влияние върху цената на газа за потребителите.

Министърът на енергетиката Александър Николов бе категоричен в петък, че няма проблем с количествата горива в България и не се наблюдава намаляване на налягането по трасетата, свързани с “Газпром”.

Всички доставки се изпълняват в пълен обем, плащанията към руската компания за март са извършени успешно. Николов добави, че още от средата на февруари добивът от Чирен е ограничен до минимум, когато е възможно, за да се гарантират доставки за март и април.

В случай на преустановяване на количествата от “Газпром” запасите в Чирен щели да стигнат поне за задължителните доставки. Преговаря се и с търговци на втечнен газ, но цените не били атрактивни. Водят се преговори и с азерския консорциум за допълнителни количества.

Николов опроверга и твърденията на бившия премиер Бойко Борисов и депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че в нощта след избухването на войната в Украйна “Булгаргаз” продал количества на половин цена.

По думите на министъра не е имало такава сделка, а всъщност “Булгартрансгаз” е купил газ за технически нужди, при това на цена, с 48% по-ниска от пазарната.