Задава ли се нов мор?! САЩ алармира за неизвестно заболяване, фатално за кучетата

Симптомите започват с кашлица, която продължава няколко седмици и прераства в пневмония, антибиотиците се оказват неефективни

Актуални новини
22:36 - 30 Ноември 2023
10679
Задава ли се нов мор?! САЩ алармира за неизвестно заболяване, фатално за кучетата

Неизяснено заболяване сред кучетата, което се развива доста бързо и в много случаи завършва със смърт, се разпространява с бърза скорост в САЩ и разтревожи учените, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Американската ветеринарномедицинска асоциация. 

Асоциацията е изискала от ветеринарите да докладват всички случаи. Учените все още не са установили дали патогенът, който може да доведе до фатален изход, е вирус или бактерия, и дали не е нов, мутирал вариант на т.нар. кучешка кашлица.

Симптомите включват кашлица, която може да продължи 4 до 6 седмици. Тя може да се развие в бронхит и да се задълбочи до пневмония. Някои тежки случаи се характеризират с бързоразвиваща се пневмония в рамките на 24 до 36 часа. 

Засега има малка вероятност болестта да се разпространи в човешката популация, но ветеринарите предупреждават собствениците на кучета да вземат мерки през празничния сезон, когато животните пътуват заедно със семействата или биват оставяни в хотели за кучета. Случаи на заболяването се докладват от месеци, но сега асоциацията отправя официално предупреждение предвид празничния сезон. 

Орегон съобщава за повече 200 случая. Не е ясен броят на заболелите в щатите Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Айдахо, Илинойс, Индиана, Мериленд, Масачузетс, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд, Върмонт, Вашингтон. Властите в Орегон работят съвместно с щатските и националните диагностични лаборатории за идентифициране на случаите. Щатският университетски колеж по ветеринарна медицина и биологични науки в Колорадо е свързал заболяването с някои случаи на тежка пневмония и смърт, се казва в съобщение на асоциацията. 

Експерти от Ню Хемпшир са фокусирали изследванията си върху нова бактерия, но антибиотиците се оказват изненадващо неефективни.