Задават се тежки времена за неваксирините срещу COVID-19

Новини
20:08 - 05 Декември 2021
5460
Задават се тежки времена за неваксирините срещу COVID-19

Дори преди появата на новия вариант на коронавируса - Омикрон, Европа беше започнала да се задъхва в битката със заболяването. Заболеваемостта записа рекорди в много страни, хоспитализациите и смъртността започнаха да се увеличават и това предизвика кошмари за зимните месеци сред политиците на континента.

Появата на Омикрон варианта само допълнително увеличава несигурността, макар че Европа първо трябва да се справи с тежестта на настоящата вълна, която върна блокадите в някои страни.

И този път на прицел са неваксинираните. Германското правителство беше едно от последните, които въведе ограничения за хора, които нямат поставена ваксина срещу коронавируса и дори се обсъжда възможността ваксинацията да стане задължителна. В Австрия вече официално се говори за задължителна ваксина, а в други европейски държави ще има и глоби за тези, които откажат да си поставят ваксина срещу коронавируса.

Официално темата повдигна и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която коментира в края на седмицата, че е време общността да обсъди задължителната ваксинация срещу коронавируса.

Стъпката е драстична, но е отговор на драстична ситуация, посочват от Bloomberg. В Австрия седемдневната заболеваемост достигна ниво от 1100 на 100 хил. жители. Това е осем пъти над средното за последните три месеца. Затова и в края на ноември властите в страната върнаха пълните блокади и оттогава заболеваемостта спадна, но хоспитализациите още са прекалено много.

Данните не са така драматични в други части на Европа, макар и трендът да е нагоре в Германия, Италия, Нидерландия и Гърция. Причините са смесица от фактори - студено време и отслабващ имунитет, както и нивото на ваксиниране в ЕС. Страните от общността са поставили общо 640 млн. дози, но 150 млн. европейци все още не са ваксинирани изцяло. Именно ваксинирането е политиката, където ще бъдат насочени усилията в Европа, прогнозира още агенцията.

Ето как ще действат в някои страни от ЕС:

Германия
Най-голямата европейска икономика направи труден живота на неваксинираните - само ваксинирани и преболедували ще могат да посещават ресторанти, театри и магазини, които не продават стоки от първа необходимост. Задължителната ваксина се подкрепя както от отиващия си канцлер Ангела Меркел, така и от нейния наследник Олаф Шолц.

Гърция
Правителството в направи задължително ваксинирането за всички на възраст над 60 години. Всички, които откажат, ще плащат глоба в размер на 100 евро всеки месец, а събраните по този начин средства ще отиват в специален фонд, чрез който ще се финансират болниците. През ноемврисе ваксинираха едва 60 хил. души от 580-те хиляди неваксинирани гърци над 60 години.

Швейцария
Швейцарските власти призоваха хората да работят от домовете си, когато е възможно, след като не успяха да направят задължителна работата от дистанция, дори и за неваксинирани. Правителството готви нови ограничения, но посочи, че заведенията - барове и нощни клубове, могат да ограничат достъпа на неваксинирани или хора, които не са боледували от вируса. Швейцария забрани и достъпа на неваксинирани пътуващи от някои страни.

Белгия
Белгийските власти също затегнаха мерките, макар и да няма специални ограничения за хората без ваксина. Малките ученици ще излязат по-рано във ваканция за Коледните празници, а гимназистите ще ограничат присъственото обучение. Събитията на закрито за повече от 200 души са забранени, а маските стават задължителни за всички над 6-годишна възраст.

Австрия
Страната, която е с едно от най-ниските нива на ваксиниране в Западна Европа, върна блокадите до средата на декември. След това плановете са ограниченията да бъдат премахнати за ваксинираните и преболедувалите. Но вероятно неваксинираните ще могат да излязат и отидат на работа с отрицитален тест. В страната се обмисля и задължително ваксиниране от февруари 2022 година, като глобата за всички, които го откажат, ще бъде 7200 евро.

Испания
Испания забрани влизането на пътуващи от Великобритания, които не са напълно ваксинирани. От 1 декември влизането в страната става само с доказателство за завършен курс на ваксинация срещу коронавируса. Сертификати за преболедуване не се признават.

Но ограниченията за неваксинирани не се прилагат единствено в Европа и стават все по-популярна мярка, особено при появата на новия вариант. Според изследвания в Южна Африка, където възникна омикрон, вероятността за резаразяване е три пъти по-голяма спрямо предишните варианти.

От Световната здравна организация (СЗО) коментират, че на този етап се вижда, че новият вариант е по-заразен, допълва CNBC. Омикрон вариантът е установен в 38 държави по света.

Експертите посочват, че в този вариант има 30 мутации в спайкпротеина, използван от вируса за навлизане в човешката клетка. Част от тези мутации се свързват с възможността вирусът да избягва имунния отговор. На този етап е много рано да се оцени колко тежко протича заболяването, посочват още от СЗО.

Първите проучвания показват, че симптомите са леки, но и първите пациенти са студенти - млади хора, и вероятно протичането при по-възрастни може да бъде по-тежко. Експертите посочват, че в началото при всички пациенти се започва с леки симптоми и при някои от тях заболяването приключва така, а при някои дори протича безсимптомно. При други обаче болестта протича тежко.

В Южна Африка отчитат увеличен брой хоспитализации, но очакват още данни, за да бъде проследено дали има ръст и на смъртността.

В страната също се заговори за задължителна ваксина, която може да бъде въведена в началото на 2022 година. Вече има широка подкрепа от различни институции и организации. Много компании ваксинираха своите служители, което повиши процента на ваксинации в Южна Африка, отбелязва Bloomberg.

Извън Европа в САЩ също се залага на задължителната ваксинация. Компании с над 100 души имат срок до 4 януари 2022 година да ваксинират своите служители. Около 5% от американците напускат работа, ако работодателите ми поискат от тях да си поставят ваксина срещу коронавируса, показват данни от проучване през октомври.

В Сингапур пък имат друг подход - неваксинираните плащат сметката за лечение срещу коронавируса. За болнично лечение и престой в интензивното отделение тя може да достигне до средно 18,4 хил. щатски долара.