Захариева обяви Африка за приоритет на родната дипломация (СНИМКИ)

Външният министър призова посланиците към по-голяма активност

Политика
12:45 - 18 Юли 2019
2875
Захариева обяви Африка за приоритет на родната дипломация (СНИМКИ)

Африка се превръща в приоритет на европейската и съответно на българската външна политика, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред българските посланици и дипломати. Днес в Централния военен клуб в столицата тя откри традиционната посланическа конференция, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.

Захариева уточни, че не става въпрос за Северна Африка, където ние имаме традиционни връзки и силно присъствие, а за тази част на континента, която е на юг от Сахара. 

„Ние не сме били колонизатор, голяма част от елита на тези страни е завършил в България, имат министри, които говорят български. Така че предстои много повече работа и фокус на България в този континент. В годините на бюджетни рестрикции България остана само с три посолства на юг от Сахара - това е крайно недостатъчно. Трябва да помислим да разкрием поне в най-големите държави там търговски представителства и генерални консулства“, заяви Екатерина Захариева.


Тя допълни, че Африка е в приоритетите и на ЕС не само заради мигрантския натиск, но и заради икономическите перспективи и бизнесвъзможности на континента."Китай е в Африка от години, придобива инфраструктура, предприятия и цели отрасли, страните от Залива също са там, купувайки земя и имущество", каза Захариева пред дипломатите.

Външният министър Екатерина Захариева призова българските посланици всячески да съдействат на нашите граждани в чужбина. Тя настоя контактите на родните дипломати да се материализират в инвестиции и увеличаване на търговския обмен.


Не всеки може да стане дипломат, ако не усеща, че нашата работа е кауза. В противен случай няма как да се справим с предизвикателствата, каза още вицепремиерът. „Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме топлата връзка на българските граждани в чужбина с България, да съдействаме за откриването на повече училища. Много моля българските дипломати да бъдат активни също в тази посока. Това е начинът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с надеждата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук”, заяви още външният министър.


"Около година след Европредседателството на България много се радвам, че самочувствието, опитът и познанието продължават да бъдат мотивация и да правят България видима, защото няма държава, която да не желае консултации със страната ни по темата със Западните Балкани. Освен това за последните две години България успя да получи членство в Берлинския процес, а вече бяхме посочени и за следващите председатели на форума заедно с Република Северна Македония'', обясни Захариева.


"Предстои много работа и много се радвам, че поехме това председателство, за което започваме подготовка, защото предстоят поредица от срещи на всички нива. Това ще бъдат срещи между бизнеса, младежки организации, синдикални организации от Западните Балкани. Нашите приоритети ще бъдат в сферите на дигиталната и човешка свързаност, образованието и екологията'', отбеляза вицепремиерът.

Тя посочи още, че страната ни трябва да търси и по-тесни икономически връзки с Азия, където се намират седем държави от Г-20, поради което призова посланиците ни да работят за повече икономика, за повече презентация на българския бизнес и за повече туризъм в най-многолюдния континент.


„В Азия се намират 7 от държавите, които са членове на Г 20 и традиционно добрите отношения, които имаме, трябва да се материализират в по-тесни икономически връзки“, заяви Екатерина Захариева. Тя призова и за активизиране на икономическото сътрудничество със страните от Залива, където през последните две години България откри две нови посолства – в Рияд и Абу Даби.

Накрая Захариева изказа своите благодарности към посланиците за добре свършената им работа спрямо българските граждани в чужбина.

"Много се радвам, че в последните години все по-често чувам благодарности за българските дипломати за бързите действия. Благодаря ви за това, което правите за тях. Ние сме там за това, за да подпомагаме топлата връзка на българските граждани с България и с надеждата някой ден те да се завърнат тук'', допълни в заключение външният министър.

 

Снимки: Агнес Методиева