Захарова витиевато: Русия готова за преговори с Украйна, но с отчетени реалности

Говорителката на Външно критикува Берлин, че дава оръжие на Киев

Новини
21:12 - 09 Ноември 2022
3019
Захарова витиевато: Русия готова за преговори с Украйна, но с отчетени реалности

Русия е готова да преговаря с Украйна при отчитане на настоящите реалности. Това заяви в сряда на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

"Все още сме отворени за преговори. Никога не сме се отказвали от тях. Готови сме да ги проведем, разбира се, като вземем предвид реалностите, които се очертават в момента", потвърди Захарова, цитирана от ТАСС.

В същото време, Захарова разкритикува официален Берлин, като заяви, че вместо да подтиква Украйна към преговори, Германия я снабдява с оръжие. "Вместо да използва влиянието си върху киевския режим, германската страна, в разрез със собствените си закони и разпоредби, забраняващи износа на смъртоносни оръжия за кризисни региони и зони на въоръжени конфликти, продължава да снабдява киевския режим с различни оръжейни системи, като по този начин го насърчава да продължи да воюва на всяка цена", добави в типичния си стил Захарова.

Твърдата позиция на Киев играела в полза на Русия
Междувременно, съветникът на ръководителя на украинската президентска администрация Михайло Подоляк заяви, че освобождаването на Херсон или друг важен град от украинците не е отправна точка за започване на преговори с Москва.

Според него, Русия не предлага истински мирен преговорен процес, тъй като целта ѝ е да се укрепи на териториите, които завзе след 24 февруари и да запази Запорожската атомна електроцентрала, Севернокримския канал и левия бряг на Херсонска област, а примирието, според него, Москва възнамерява да го използва за попълване на военните ресурси, за да се опита по-късно да започне нова офанзива.

Подоляк припомня думите на украинския президент Володимир Зеленски, че преговорен процес е възможен само след оттеглянето на руските войски напълно от територията на Украйна, както и когато Русия компенсира щетите, нанесени в резултат на руската агресия.