Захарова: Западът използва Украйна като поле за експерименти

Сергей Лавров предупреди от своя страна, че НАТО увеличава доставките на оръжие за Киев

Русия
11:40 - 24 Януари 2022
1876
Захарова: Западът използва Украйна като поле за експерименти

Западът използва Украйна като инструмент за преследване на своите  интереси в региона, като поле за експерименти и като начин Русия да бъде обвинявана до безкрай. Това каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за руското издание „Известия“.

Тя отбеляза, че това е като „огън от санкции“, в който постоянно нещо „се подхвърля“, за да продължи да гори. Липсата на доказателства за агресия и нарушаване на международното право от страна на Русия за западните страни, по думите й, е без значение.

В неделя Захарова предупреди, че западните страни подготвят няколко големи провокации в Украйна, които ще бъдат информационни или военни.

Преди това британското външно министерство обвини руските специални служби, че са планирали да настанят в Киев "проруски лидер" - бившия депутат от Върховната Рада Евгений Мураев – обвинение, което Москва отхвърля.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди от своя страна, че НАТО увеличава доставките на оръжие за Украйна, както и броя на западните инструктори. Според дипломата това може да провокира украинските власти „към военни авантюри“.