Захарова: Защо експерти на МААЕ още не са посетили Запорожката АЕЦ?

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата

Украйна
13:29 - 17 Август 2022
2474
Захарова: Защо експерти на МААЕ още не са посетили Запорожката АЕЦ?

Русия не разбира какво пречи на делегацията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети Запорожката атомна електроцентрала. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред "Спутник".

Тя подчерта, че сложната ситуация в Украйна не е попречила на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да насрочи посещение в страната. Изглежда, обаче никой не бързал да разреши заплахите на площадката на централата.

Захарова предупреди, че "особено безпокойство предизвиква режимът в Киев и контролираните от него въоръжени формирования, които се преструват, че не разбират какъв е залогът и продължават да нанасят удари по Запорожката АЕЦ".

Вчера Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.

САЩ отправиха строго предупреждение, а президентът Володимир Зеленски определи Русия като ядрен терорист.

МААЕ определи ситуацията като критична.