Законно ли е да имаме ротационно правителство?

Според Конституцията е допустимо, разяснява доц. Наталия Киселова

Новини
21:03 - 22 Май 2023
4496
Законно ли е да имаме ротационно правителство?

Допустимо ли е България да бъде управлявана от ротационно правителство според Конституцията ни? Според доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", тази идея звучи екзотично за страната ни, но на практика не противоречи на основния ни закон.

"В момента Конституцията предвижда, че министър-председателят е само един. Ако този ангажимент, който са поели една към друга първата и втората по численост парламентарна група, се реализира - то след 9 месеца министър-председателят от втората по численост парламентарна група ще трябва да подаде оставка, така че няма нарушение на закона и Констутицията", обясни доц. Киселова.

Конституционалистът разясни и какво става в случай на оставка от премиера. По думите й в тази ситуация в рамките на 49-ото Народно събрание ще се задвижи отново процедурата по чл. 99 от Конституцията, свързана с връчването на мандатите.

"Президентът ще връчи отново мандата на първата по численост парламентарна група. Те ще могат да предложат, предполагам, същото правителство и ще бъдат подкрепени от втората по численост група", допълни доц. Киселова.