Зам.-министърът на икономиката: Търговците спекулират с цените

Може да наложим таван, заяви Димитър Данчев

Новини
12:42 - 09 Април 2022
2450
Зам.-министърът на икономиката: Търговците спекулират с цените

„В Министерството на икономиката и индустрията работим да не допуснем развихрянето на спекула на гърба на влошената икономическа обстановка в страната и на гърба на хората“. Това заяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.

„Високите цени, които се появиха последните месеци на редица хранителни стоки, са предизвикани в основна степен от високите цени на електроенергията и вносните горива. Но в последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна“, коментира зам.-министърът.

Според Данчев голяма част от търговците ще се опитат да спекулират с цените, предвид несигурността на пазара.

„523 проверки са извършени от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата“, обясни той. По думите му, на няколко места са открити нелоялни търговски практики. Данчев каза, че проверките продължават във връзка и с предстоящите празници.

„Комисията за защита на потребителите вече е изпратила писма до Българската агенция по безопасност на храните, Държавната агенция по стоковите борси и тържищата и до НАП". Още тази седмица започват съвместни проверки, за да се предотврати възможната спекула, заяви той.

Според Данчев през последните няколко месеца правителството е предприело много мащабни мерки, за да компенсира производствените цени в редица сектори.

„Особен ресурс беше изразходван през бюджета за компенсиране на високата цена на електроенергията за бизнеса. До 1 април се компенсираше цена от 250 лв. за мегаватчас, сега вече ще е 300 лв. Следим всички мерки, които се прилагат в останалите членки на Европейския съюз в настоящата ситуация“, посочи той в предаването „Събуди се“. И допълни, че Международният валутен фонд одобрява прилаганите в България мерки.

Данчев обясни, че правителството върви стъпка по стъпка, и на първо време ще бъде подпомогната най-засегнатата група от населението - хората, които са енергийно най-бедни. Това ще стане чрез предстоящата актуализация на бюджета.

Данчев каза, че управляващата коалиция не е обсъждала намаляване на ДДС на основните хранителни стоки. "Но ние от БСП отдавна предлагаме да се намали ДДС-то на продуктите от малката потребителска кошница“, посочи той.

Налагането на таван на цените е мярка, прилагана от редица европейски държави, която се обсъжда и у нас.

„Макар и да имаше голяма критика по отношение на мерките за зърното, които предприе правителството, се спазва точно законът. Както се видя, тази мярка даде резултат.

Правителството е насочено да закупи необходимите количества - на пазарна цена и пазарни условия - пшеница, слънчоглед и царевица, така че да осигури производствените нужди на страната до края на следващата година“, отбеляза зам.-министър Данчев.