Зам.-министърката баба Борислава хвърли оставка

Борислава Танева си тръгва от Министерството на културата - отдавна искала да го стори

Политика
18:12 - 16 Февруари 2023
7910
Зам.-министърката баба Борислава хвърли оставка

Зам.-министърът на културата проф. Борислава Танева е подала оставка. Това съобщи тя в личния си фейсбук профил. Танева заемаше длъжността още при бившия зам.-министър Велислав Минеков, на чийто пост бе назначен диригентът Найден Тодоров. Тя минаваше за една от най-близките до Минеков.

Танева посочва, че мотивите ѝ от поста в Министерството на културата за оставката са изцяло лични:

„За моето семейството и близкото ми обкръжение не е тайна, че от доста време все по-сериозно и по-често говоря за желанието си да се оттегля от поста, който заемам в МК. Това желание се избистри окончателно и се превърна в решение да подам официално своята оставка като зам.-мин. на културата, което и направих преди малко“, пише Танева.

Тя споделя, че се чувства изтощена от изключително интензивната работа „на два фронта“ в министерството и в Националната музикална академия: „През целия този период много пъти ми се налагаше да отказвам участия в международни журита, майсторски класове, концерти и други професионални изяви на престижни форуми у нас и в чужбина“. 

Според източници на Lupa.bg обаче причината е друга. Борислава Танева, която в министерството наричат "баба Борислава", влязла в спор с новия служебен министър на културата Найден Тодоров още в първите дни, в които той дошъл. След като станало ясно, че двамата няма как да работят заедно, тя решила да депозира оставката си.