Зам.-шефът на Антикорупционната комисия: "Евролаб" 2011 е изрядна, в БАБХ мирише на подкупи от олигарх

Георги Георгиев от ИТН иска ГДБОП да разследва кой се опитва да отнеме бизнеса на лабораториите на границата

Политика
13:27 - 27 Май 2022
6382
Зам.-шефът на Антикорупционната комисия: "Евролаб" 2011 е изрядна, в БАБХ мирише на подкупи от олигарх

Зам.-председателят на Антикорупционната комисия към Народното събрание Георги Георгиев от ИТН е първият висш политик, който коментира изслушването вчера на управителя на “Евролаб 2011” Васил Димитров, шефа на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов за ада с тировете на "Капитан Андреево". Георгиев хич не е убеден във версията на държавните служители, които според него шикалкавят и не могат да защитят отнемането на лиценза на частната фирма.

"Исках да установя дали практиката, която навремето разкрихме в 43-тия парламент в комисията по ревизия по изземване на бизнес - спомняте си случая “Илчовски” , продължава и в момента, но с новото управление", заяви Георгиев пред "Офнюз". - Исках да разбера истината и от двете страни. Задавах конкретни въпроси на изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов - как е бил подготвен, след като още с встъпването си в длъжност е установил проблем с договора на фирмата, а чак през май нарежда единствено централната лаборатория да извършва всички изследвания. Т. е имаме един период от 4,5 месеца, в който очевидно е бил наясно с проблема, но няма предприети действия.

Питам се дали през това време не е имало време за комуникация от едната и от другата страна - едните да предлагат комисионна, а другите да пристъпят към изземване на бизнеса. Другите въпроси бяха в посока писани ли са докладни, правени ли са анализи, сигнали за корупция подавани ли са и как това се е случвало във времето. Ако познаваме тази хронология, можем да разберем какво точно се е случвало.

Депутати изслушват шефа на “Евролаб 2011” след сигнал за корупция по  високите етажи на властта

Васил Димитров (вляво) на изслушването вчера

Отговорите на г-н Даскалов от БАБХ бяха доста уклончиви. В изказването си, когато говореше за този бизнес, той натърти на “апетитен бизнес”. Това ми направи силно впечатление. Зачудих се дали това е негова работа да определя кой бизнес е апетитен и кой не. В случая говорим за частна фирма, която има интерес да търси максимална печалба. А ние трябва да търсим корупция в държавните служители, министрите и зам.-министрите. 

Доколкото зная, държавата трябва да контролира дейността на частната фирма. 
Точно така. Ако има увреждане на бюджета и интересите, трябва да търсим кой го е допуснал, но това не е частната фирма. Т. е. вместо да коментираме назад кой го е допуснал, ние коментираме частната фирма. 

Според Георгиев "Евролаб 211" е била подложена на множество проверки. И нищо нередно не е открито. "Това е проблемът, че всичко е наред с тази фирма и те също го декларираха. Аз изрично попитах представителя на частната фирма и той потвърди, че му се е обаждал човек от името на олигарх. Попитах и Даскалов относно твърденията му за даден подкуп, той обаче започна да заобикаля по темата - ми то не може да се каже, че е точно подкуп.

Питам го: “Кой ви предложи, ето това е комисията, кажете името. Ние затова сме се събрали”. А той: “Ми не, не мога да кажа, то не може са се счита, че е подкуп”. В един момент Даскалов започна да шикалкави. Всичко, което беше гръмко казано, че му е предлагано, май не е точно така.

Георгиев попитал още какво ще струва на държавата да осъществява фитосанитарния контрол. "Христо Даскалов започна да обяснява за едни фантастични приходи. Това добре, но поиска да каже какви са разходите и крайния баланс. Отговорено ми бе: “Не мога”. След което се поинтересувах: “След като сте предприели тези действия, сте имали нужда от време, да да ги планирате. можете ли да кажете план за приходите и разходите?”. Каза: “Нямаме”. Другото, за което се поинтересувах, е  каква организация са създали на границата, защото от това, което се вижда в момента там, е  че няма такава."

"Попитах представителя на ГДБОП дали разследва кой е олигарха, който иска да вземе бизнеса и той ми каза: “Не”. Доколкото разбрах има подедени сигнали, има движение в прокуратурата и ДАНС. Ние не сме гласували нищо. Нямахме закрито заседание, на което да чуем класифицирана информация. Просто председателят го отмени. Според мен те правят всичко възможно да изменят фокуса към това фирмата колко е печелела, а не към това дали има или не опит да изземване на бизнес.