Западни издания хвалят Кристалина Георгиева

Опитен икономист и политик, българката е идеален кандидат за МВФ, коментира "Ханделсблат"

Политика
12:02 - 03 Август 2019
3156
Западни издания хвалят Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева бе посочена за единен кандидат на Европейския съюз за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Опитен икономист и политик, тя е идеален кандидат да оглави МВФ, коментира германският бизнес всекидневник "Ханделсблат". Изданието припомня опита й на водещи позиции в Световната банка и Европейската комисия. 

Силно уважаван икономист, който пожъна аплодисменти за работата си в Световната банка, ако през октомври бъде назначена, тя ще стане първият източноевропеец, оглавил МВФ, отбелязва британският "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. 

Изборът й обаче бе съпътстван от ожесточени спорове между финансовите министри на ЕС и хаотична процедура на тайно гласуване по имейл, припомня "Ханделсблат". От първоначалните петима кандидати в последния кръг на гласуването останаха само двама - Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум. Франция отдавна бе изразила силна подкрепа за българката, както и редица южноевропейски страни, решени да попречат на Дейселблум, който като председател на Еврогрупата наложи на еврозоната строг курс на икономии в периода на кризата. 

Германия, северноевропейските страни и социалдемократическите правителства, от друга страна, застанаха зад холандеца, според вестника. 

След втория вот Георгиева събра подкрепата на 56% от страните членки, представляващи 57% от населението на ЕС. Макар първоначалното изискване да бе подкрепа на 65% от населението, според френския финансов министър Брюно Льо Мер, който бе натоварен да ръководи процеса, предпочитанието за Георгиева бе очевидно. След два часа на напрегнати телефонни разговори Дейселблум призна поражението си.

Резултатът е поредна победа за френския президент Еманюел Макрон, след като Франция успя да спечели Европейската централна банка за досегашната ръководителка на МВФ Кристин Лагард и да осигури начело на Съвета на ЕС да застане белгиец, коментира в. "Файненшъл таймс". Париж бе сред най-големите поддръжници на Георгиева, което го противопостави на съюзниците му в еврозоната Германия и Холандия, отбелязва изданието. 

"Госпожа Георгиева има всички умения, опит и международно доверие, за да наследи Кристин Лагард и успешно да ръководи МВФ", заяви Льо Мер. До 6 септември други страни също имат възможност да издигат кандидати за поста. 

Великобритания не номинира кандидат, оспори процеса като цяло и се въздържа в гласуванията. Британският премиер Борис Джонсън обмисля да предложи бившия министър на финансите Джордж Озбърн, който според Лондон е евентуално компромисен кандидат, посочва "Файненшъл таймс". 

Друго име, което се споменава, е гуверньорът на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни. Според някои европейски столици обаче той "не е достатъчно европеец", макар освен канадския си паспорт да има също британско и ирландско гражданство. Канадското министерство на финансите снощи изрази силна подкрепа за него, макар да се въздържа да посочи дали ще го номинира, допълва изданието.