Заплатите в София - почти 2500 лева

Общество
16:47 - 13 Май 2022
4140
Заплатите в София - почти 2500 лева
Неравенството в доходите между столицата и останалата част на страната продължава да се засилва. Средната работна заплата в София достигна 2340 лева през месец март тази година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.
Сумата нараства с 13% на годишна база. За сравнение, през март миналата година средната брутна месечна заплата в столицата възлизаше на 2068 лева или с 272 лева по-малко от настоящия период. В нетно изражение, средната заплата в София през месец март достига 1815.79 лева.

Брутната средна заплата в София за първи път прехвърли 2000 лева през месец декември 2020 година, като от тогава насам сумата е падала под този праг само през януари и февруари 2021 година.

Възнагражденията в столицата са най-високите в цялата страна, като размерът им е приблизително два пъти по-висок в сравнение с редица области в България. За сравнение, средната заплата в област Видин възлиза на 1099 лева през месец март, което е 2.1 пъти по-ниска стойност спрямо средните заплати в София (град). 

Размерът на средната заплата за страната очевидно е повлиян от по-високите възнаграждения в София, тъй като с изключение на Югозапада, няма нито един друг район у нас, който да се доближава до средна заплата от 1668 лева.

Средната заплата в Югозападния район, който включва София (град), достига 2112 лева към края на месец март тази година. На второ място се нарежда Североизточният район, където средното заплащане възлиза на 1389 лева брутно.

Интересно е да се отбележи, че Югозападният район включва хем населеното място с най-високи заплати (София), хем областта с най-нисък среден размер на възнагражденията - Благоевград. 

Разликата във възнагражденията е толкова сериозна, че дори София (област) изостава сериозно зад София (град). Средната заплата в София (област) възлиза на 1460 лева през месец март или с 880 лева по-малко от възнагражденията в столицата.