Започна гласуването за нов председател на Европейската комисия

Европейският съвет предложи да бъде избрана Урсула фон дер Лайен

Новини
20:15 - 16 Юли 2019
2097
Започна гласуването за нов председател на Европейската комисия

Европейският парламент започна гласуването за избор на нов председател на Европейската комисия. Европейският съвет предложи да бъде избрана Урсула фон дер Лайен, представител на Германия и Европейската народна партия (ЕНП).

За да бъде избрана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 374 евродепутати. Гласуването се извършва тайно, с хартиени бюлетини. Очаква се резултатът да бъде съобщен около 20.30 ч. българско време, съобщава БТА.

Непосредствено преди гласуването групите на ЕНП, на социалистите и демократите, и "Обнови Европа", изразиха подкрепата си за Лайен, а Зелените и Европейската обединена левица се обявиха против. Групата "Европейски консерватори и реформатори" (ЕКР) не изрази ясно становище, а групата "Идентичност и демокрация" (ИД) заяви, че Фон дер Лайен не отговаря на изискванията за длъжността. Възможно е част от евродепутатите от ИД и ЕКР да подкрепят Фон дер Лайен, съобщиха неофициално източници в ЕП.

Ако бъде избрана, Фон дер Лайен ще бъде първата жена, застанала начело на ЕК. Тя обеща половината еврокомисари, както и половината ръководители на отдели в комисията, също да бъдат жени.