Започна избиването на незаконните прасета в Добрич

На 5 август изтече срокът за доброволно умъртвяване на животните

Здраве
13:53 - 07 Август 2019
1942
Започна избиването на незаконните прасета в Добрич

В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.

Собственикът на незаконната ферма категорично отказваше да предаде прасетата си за умъртвяване и настояваше за хиляда лева обезщетение на животно или доказателство, че те са болни от африканска чума по свинете.

Той заплаши, че ще съди областната дирекция по безопасност на храните в Добрич за неправомерно предприети мерки.

Органите на полицията премахнаха барикадата към обекта, за да осигурят достъп на ветеринарните лекари до фермата. Полицията осигури периметъра, а лекарите вече започнаха с умъртвяването по хуманен начин на животните.

До сблъсък между органите на реда и собственика на животните не се стигна, съобщава БНР.

Умъртвените прасета ще бъдат загробени в горски терен близо до квартал "Рилски" в Добрич. В следващите дни от областната дирекция по безопасност на храните ще продължат проверките и всички открити прасета в стопанства от типа "заден двор" ще бъдат умъртвени и загробени, а стопаните им глобени.

От днес в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип „заден двор“. Мярката е в изпълнение на заповедта на областния управител всички домашни прасета да бъдат усвоени до 5 август.

До този момент в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, въпреки това преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември.