Започна проверка за смъртта на медика от Спешна помощ

Новини
18:49 - 06 Юли 2020
563
Започна проверка за смъртта на медика от Спешна помощ

Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, предаде БНТ.

Кончината на медикът предизвика бурен дебат доколко защитени са специалистите у нас. Появиха се твърдения за това, че д-р Стамов не е бил с необходимото предпазно облекло при посещението при пациент, който по-късно се оказал с положителен тест за COVID-19. Приятел на починалия лекар пък разкри разговор, на който самият доктор разказва, че когато вече не се е чувствал добре, е поискал линейка, но тя му е отказана. 

По темата излезе и позция от страна на говорителя на Спешния център в София. Пред медиите Катя Сунгарска представи различна фактология на събития, довели до загубата на медика. 

Днес здравният министър Кирил Ананиев коментира, че в ЦСМП са осигурени с всички необходими предпазни средства.

"Чувам най-различни версии по медиите от близкия колега на починалия или от съответния ЦСМП София град, така че за да съм сигурен кое е вярното, днес съм назначил такава проверка. В самата линейка вътре има необходимото количество предпазни средства, това са медицински лица и могат да преценят да сложат съответните предпазни средства", отбеляза той.

Пациентски организации пък вече поискаха оставката на директора на Спешната помощ - д-р Георги Гелев. Сред медиците има вълна от недоволство за това, че не са достатъчно екипирани при ходенето на пациенти и това създава риск за живота им.