Започна разследване за починалото дете от Кардам

Районната прокуратура е разпоредила проверка на храната

Новини
11:28 - 29 Октомври 2019
3549
Започна разследване за починалото дете от Кардам

Районната прокуратура в Генерал Тошево започна разследване за установяване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното дете от село Кардам, съобщават от обвинението.

Във Военноморската болница във Варна е настанено и 11-годишно момиченце, което е сестра на починалото момче. Детето е било прието в критично състояние първо в добричко лечебно заведение, а впоследствие е било транспортирано до Варна. В момента състоянието му се подобрява и е без опасност за живота.

В къщата в село Кардам, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за отглеждане на децата полагали техните баба и дядо - на 63 и на 53 години. Те вече са разпитани. Извършени са и два огледа в къщата. Установено е, че условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца.

Починалото момченце и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Районната прокуратура е разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти. Ще бъде проверен и училищният стол в училището, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата. Проверката на храните в училищния стол е възложена на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Социалните ще наблюдават останалите деца от многодетното семейство.

Назначение са токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на деветгодишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му.