Започна се: Свинското поскъпва с 50%

Ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл, смятат месопреработватели

Икономика
15:38 - 05 Август 2019
5126
Започна се: Свинското поскъпва с 50%

До Нова година свинското месо ще поскъпне с около 50% спрямо цената от началото на 2019 г. Това ще рече 7,50 лева, заяви по Би Ти Ви експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

По думите му цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, а ситуацията с африканската чума ще допринесе за още един скок.

Според Вътев има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него обаче едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

По-рано подобно мнение изрази пред БНР изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас Румен Андреев.

По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари:

"Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано с събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, което е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените.

Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл: От началото на заразата досега у нас са евтанизирани над 60 000 свине. До месец бройката им ще надхвърли 100 000. Вноското свинско месо, което се използва предимно за колбаси, вече е поскъпнало с 35%. Освен това Китай, който е най-големия производител и консуматор на свинско, също е заразен с африканска чума. Там пораженията са върху над 50% от прасетата.

През миналата година в България са произведени 75 160 тона свинско месо, което представлява 3% ръст на годишна база, посочва посочва месечният бюлетин на Центъра на икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).