Започва регистрацията на партиит е и коалициите за вота

5 минути след полунощ е подадено електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание

Топ
08:00 - 02 Септември 2024
652
Започва регистрацията на партиите и коалициите за вота

Днес в 9.30 часа Централната избирателна комисия започва прием на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. От Комисията обявиха, че регистрацията ще продължи до 11 септември, което значи, че формациите имат десет дни да си разрешат вътрешните противоречия, ако искат да се явят на изборите.

"ДПС-Ново начало е подало електронна заявка в ЦИК за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври", съобщи в писмо до медиите Делян Пеевски.

"ДПС-Ново начало вече е факт. В 00:05 ч. на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои!", заяви Пеевски.

Вчера представителите на двете крила в ДПС пазиха място пред ЦИК, за да бъдат символично първи за регистрацията за изборите. И двете формации - на Доган и на Пеевски - твърдяха, че са дошли преди другите. Кой ще регистрира "автентичното" ДПС зависи от ЦИК и при евентуално обжалване - от Върховния административен съд.

По-рано, в отговор на въпрос във връзка със ситуацията с двете крила на ДПС и кое от тях ще може да се регистрира за изборите, заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева беше категорична, че Комисията не може да коментира вътрешно-партийни въпроси.

Междувременно почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец,  съобщи бТВ, чийто екип е бил допуснат в имота от собственика Данаил Папазов. От разпространените кадри, че вижда, че резиденцията и дворът са пусти. 

Започва регистрацията в ЦИК

Според публикуваната хронограма на изборите всеки работен ден от днес до 11 септември от 09:30 часа до 17:00 часа партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите. До 11 септември ЦИК следва да регистрира партиите и коалициите за участие в изборите  започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Тогава ще стане ясно и кои са политическите формации, които се включват в надпреварата за гласовете на избирателите на шестия поред предсрочен парламентарен вот от 2021-а година досега.

Заявлението за регистрация на партия се подписва от лицето или лицата, които я представляват според актуалната й съдебна регистрация или от изрично упълномощено от тях лице.

Посочват се пълното или съкратено наименование на партията според съдебната й регистрация и наименованието й, заявено за изписване в бюлетината.

Представя се удостоверение за актуално правно състояние, издадено от Софийския градски съд не по-рано от 27-и август - датата на издаване на указа на президента за насрочване на изборите; образец от подписа на представляващ партията и образец от печата й, както и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията.

За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят и депозит от 2500 лева.