Заподозреният за опита за убийство на Тръмп набирал доброволци за Украйна

Топ
13:20 - 16 Септември 2024
1292
Заподозреният за опита за убийство на Тръмп набирал доброволци за Украйна

58-годишният Райън Уесли Рут е проукраински активист, съобщава американската телевизия CBS News. Мъжът е заподозрян за втория предполагаем опит за убийство на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп.

BBC пък се позовава на няколко профила в социалните медии, съответстващи на името на Рут, които показват, че той е призовал чуждестранни бойци да отидат в Украйна, за да се бият срещу руските сили.

Самият Рут казва пред "Ню Йорк Таймс" през 2023 г., че е пътувал до Украйна веднага след инвазията на Русия през 2022 г., за да намери военни новобранци сред афганистански войници, избягали от талибаните.

„Войници, моля, не ми се обаждайте. Все още се опитваме да накараме Украйна да приеме афганистански войници и се надяваме да получим някои отговори през следващите месеци... моля, имайте търпение“, написал той във Фейсбук през юли.

Първите доклади на разследващите сочат, че Рут е имал криминално досие и според източници на CBS той е бил обвинен и осъден за множество престъпления - включително носене на скрито оръжие.

Пред американските медии, синът на Райън Уесли Рут, Оран, го описа като "любящ и грижовен баща".

ФБР заяви, че „се е отзовало на инцидента в окръг Уест Палм Бийч, Флорида, и разследва това, което се тълкува като опит за убийство на бившия президент.

Служителите на правоохранителните органи са задържали мъж, който според тях се е криел в храстите до оградата на Международния голф клуб „Тръмп“ в неделя следобед. В храстите те са открили автомат АК-47 с оптичен прицел, две раници и камера GoPro, заяви пред репортери Рик Брадшо, шериф на окръг Палм Бийч. 

Агент на Сикрет сървис е открил огън по мъжа, след като е забелязал автомат през оградата на голф игрището, каза Брадшо. Тръмп вероятно се е намирал на не повече от 500 метра от него, добави той.

Полицията арестува заподозрения Райън Уесли Рут, който отскоро живее на Хаваите.