Заради безводието: Хората от Самораново затвориха главния път Е-79 край Дупница

Нужен е допълнителен водоизточник за селото, заяви кметът Райко Цветков

Новини
11:28 - 01 Септември 2024
996
Заради безводието: Хората от Самораново затвориха главния път Е-79 край Дупница

Жители на с. Самораново, община Дупница, затвориха главния път Е-79 край мястото на Дупнишките барикади в знак на протест заради проблеми с водата в селото.

Около 60 души от селото препречиха към 9:30 часа и двете ленти за движение, преминаха през главния път и веднага го освободиха. Други от протестиращите останаха на платното до малко преди 10:30 часа.

Протестът се охраняваше от полиция, но не се стигна до проблеми. Пътуващите в двете посоки превозни средства изчакаха края на протеста, когато движението беше отворено, съобщи кореспондентът на БТА в Кюстендил. 

Кметът на с. Самораново Райко Цветков припомни, че предният протест е бил пред  Общината в  Дупница, но заради това, че тя е свършила своята част от работата, с поредният протест въпросът се поставя и пред другите отговорни институции.

"Изпратил съм официални писма с прикрепена подписка на 360 души от предишния протест. Исканията са няколко – спешен ремонт на трасето до резервоарите на селото, допълнителен водоизточник за селото, за да може то да се обезпечи с вода и през летните месеци, като се ползва вода от река Отовица“, каза Райко Цветков.

"Съвсем скоро новият затвор в село Самораново ще заработи, а очакванията са, че това ще доведе до нарушаване на захранването на селото с вода целогодишно. Искането ни към "Кюстендилска вода" е да бъдат изготвени двустранни протоколи, да се направи проверка на водомерите и да има коректно отчитане на потребената вода, както и следене на качеството ѝ. Не може да тече кал от чешмите", каза още кметът на с. Самораново.

Той уточни, че благодарение на дъжда в планината, което помогна и за гасенето на пожарите в Рила, в момента в селото има вода, но това не успокоява местните хора.

Исканията на протеста са изпратени до националния омбудсман,  министъра на регионалното развитие и благоустройството, областния управител на област Кюстендил, кмета на Дупница и управителя на "Кюстендилска вода".