Заради криза с доставките на газ фабрики в Турция спряха работа

Миналата седмица Иран прекъсна доставките на суровината за 10 дни поради технически проблем

Новини
15:37 - 25 Януари 2022
2385
Заради криза с доставките на газ фабрики в Турция спряха работа

Турски производствени компании спряха временно производството, след като миналата седмица Иран прекъсна газовите доставки за до 10 дни, поради технически проблем.

Сред пострадалите са производителя на автомобилни части Ege Endustri производителя на картон Kartonsan и производителя на части за отбрана и за автомобили Katmerciler.

Като цяло Турция е зависима от внос на газ от Русия, Азербайджан и Иран, които спряха газовите потоци към страната миналия четвъртък, с мотиви, че има техническа неизправност в станция в Турция, пише Reuters.

В началото на тази седмица компанията Ege Endustri обяви, че ще спре производството във фабриката до уикенда, заради прекъсвания в електроснабдяването, а производителят на картон Kartonsan обяви, че спира производството до следващо нареждане, заради ограничените доставки на газ.

От Katmerciler заявиха, че също спират производството по време на прекъсването на електроенергията, но не очаква планираното съкращаване да засегне бизнеса.

Износът на газ за Турция ще бъде възобновен в петък, заявиха от Иран, но турски представител коментират, че доставките са по-малко от необходимите обеми. Освен това страната отрече проблемът да се дължи на неизправност на нейна територия.

Междувременно турските власти обявиха планирани прекъсвания на електроенергията и природния газ за големите потребители в индустриалните зони и електроцентралите, заради ограничените доставки от Иран.

Според производителите на храни планираното 72-часово прекъсване на електроенергията в индустриалните зони би застрашило безопасността на храните и би представлявало заплаха за стоките в хладилните складовете.

Според последни данни Иран осигурява 16% от нуждите на Турция от природен газ през първите 10 месеца на 2021 г.

Цените на енергията в страната рязко се повишиха през последната година. Те отбелязаха ръст от 125% за търговските потребители този месец и с около 50% за домакинствата.