Заради масовото напускане на педиатри: Враца остава без детско отделение

Общество
18:14 - 10 Август 2023
1699
Заради масовото напускане на педиатри: Враца остава без детско отделение

До дни Враца остава без детско отделение заради масово напускане на педиатри. А причината - лекарите получават ниски заплати и изпълняват труден график на дежурства заради недостиг на кадри. Оставка подаде и директорът на болницата. Днес с медиците се срещна здравният министър, който увери, че има решение на проблема, но то ще бъде временно.

Ниско заплащане, трудни графици за дежурства, а неизползваният платен годишен отпуск на педиатрите във врачанската болница е над 80 дни.

 "Кой би работил 3 години без да излиза отпуска? Да заповяда да работи. Как да работиме двама души, трябва да умрем там, трябва да не си ходим вкъщи", коментира д-р Бисер Тодоров.

"На този етап ще закърпим положението, ще намерим педиатри, но трябва съдействие и от общината, защото общината също може да даде някои перспективи на болницата", заяви проф. д-р Христо Хинков.

Увеличението на заплатите на лекарите в детско отделение може да се постигне чрез преразпределение на вътрешното възнаграждение по клиничните пътеки, каза още здравният министър. Той посочи и друг проблем в здравната система.

"Частни болници, които изсмукват ресурса от държавните болници е проблем и трябва да намерим начини. Един от начините е да се консолидират всички тези предлагани медицински дейности и от частни и от държавни болници", заяви пред БНТ проф. д-р Христо Хинков.