Заразите напредват! Лекарите: Бийте си ваксина

Топ
15:05 - 09 Октомври 2024
5027
Заразите напредват! Лекарите: Бийте си ваксина

Продължава да расте броят на заболелите у нас от сезонни заразни заболявания, предупреждават лекари. Според д-р Гергана Николова в момента боледуваме от вирусите, които ни атакуват логично в есенно-зимния период. „Грипът все още дебютира. Случаите са единични. Лично аз, за изминалите 15 дни, имам само една положителна проба за грип. За него е много рано – той ще дойде заедно с Дядо Коледа, около Нова година“, каза д-р Николова пред bTV.

„Сега това, което установявам в кабинета са предимно проби, които са положителни за COVID-19 и респираторно-синцитиалните вируси, които са много характерни за това време от годината. Пациентите са с оплаквания от температура, болка в гърлото, в мускулите, дразнене в носоглътката, суха кашлица – симптоматиката е различна“, обясни тя.

Клиничната картина на COVID-19 обикновено се разгръща бавно и постепенно.

„Характерното за грипа е внезапното, остро и рязко начало. Нещата при грипа започват най-често с много висока температура, слъзна секреция от носа и от очите, суха дразнеща кашлица и много силна миалгия“, каза д-р Николова.

Тя посъветва, за да бъдем защитени, да се поставя ваксина спрямо това кой щам се очаква да дебютира.

„Високо рисковите групи са децата до петгодишна възраст, пациентите над 65-годишна възраст и такива с хронични заболявания – при тях развитието на заболяването е свързано с риск от по-сериозни усложнения“, добави д-р Николова.

Най-логичният вариант за предпазване от заболяванията според нея е ваксинацията.

„Когато имаме едно заболяване, което можем да профилактираме с ваксина, най-добре е да си сложим ваксина. Ако сме чак такива антиваксъри и се страхуваме от ваксината повече, отколкото от заболяването, което за мен не е логично, можем да избягваме затворените помещения, проветряваме по-често, почистваме пода и влажните повърхности, намаляваме тютюнопушенето и алкохола, храним се с повече плодове и зеленчуци и слагаме маска на лицето“, посъветва специалистът.