Зарибиха река Тунджа в Ямбол с над четири хиляди малки шарана

Инициативата е по повод днешния Световен ден на водата

Новини
16:15 - 22 Март 2022
1338
Зарибиха река Тунджа в Ямбол с над четири хиляди малки шарана

В Ямбол зарибиха бетонираното корито на река Тунджа с над 4000 малки шарана. Инициативата е по повод днешния Световен ден на водата и се реализира от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Стара Загора и Община Ямбол.

Пуснатите в реката екземпляри са с тегло около 70–80 грама, или общо около 300 килограма. Зарибителният материал е дарение от фирма „Стоянови Груп“. Това е поредното зарибяване в този речен участък, след направеното през есента на миналата година с бял амур, каза пред репортер на БТА Стоян Петков от ИАРА.

От ИАРА припомниха, че от началото на тази година риболовът на бетонираното корито и на гребния канал в Ямбол е забранен с цел да бъде възстановена и опазена популацията на рибите. Ограничението е в сила до края на 2024 година.

Поддържането и опазването на водоемите е сред приоритетите на местната управа. Съставени са редица актове на бракониери от служителите на общинска полиция. Предстои и монтирането на камери за видеонаблюдение на някои от забранените за риболов места, каза за БТА кметът на Ямбол Валентин Ревански. 

Световният ден на водата се отбелязва под мотото за опазване на подпочвените води. „Като цяло опазването им е нещо трудно, тъй като подпочвените води не се виждат, но са изключително важни за живота и нашата природа“, каза директорът на РИОСВ – Стара Загора Ивилина Станева и посочи като положителен пример в тази посока на местната управа в Ямбол.