Зарязаха асми в подкрепа на болна жена в Търговище

Базарът е под мотото “Живот за Рашиде“

Новини
16:12 - 11 Февруари 2023
2839
Зарязаха асми в подкрепа на болна жена в Търговище

В търговищкия квартал „Бряг“ зарязаха асми и събраха близо 4 000 лева в подкрепа на болна жена. Обредността на празника Трифон Зарезан бе пресъздадена по идея на читалище „Пробуда-1926“ , а ръководството показа, че традициите могат да бъдат съчетания с нуждите на съвремието чрез организирането на благотворителен базар, каза за БТА секретарят на културната институция Екатерина Христова.

Денят започна с традиционното зарязване на лози в двора на Йордан Йорданов. Семейството му повече от 20 години произвежда вино – около 500 литра на сезон. Добрият стопанин споделя, че за хубавото вино се иска майсторлък и много любов и разбира се, добра компания, с която да бъде споделено.

Спазвайки стародавната традиция, брягчани зарязаха асмите на три места, а "раните" бяха полети с вино от последната стопанска година - да зарастват и да плододават. За по-бързо зарастване бяха посипани с пепел от горящия на Бъдни вечер бъдник. 

Базарът е под мотото “Живот за Рашиде“. Местни жители и самодейци се обединиха в пресъздаването на обреди за запазване на българския дух, но и в общата кауза в подкрепа на Рашиде Дживгова. Майката на две невръстни деца води битка с рядко срещано злокачествено образувание на тимусната жлеза. Лекува се в клиника в Турция и лечението дава резултат. За продължаването му са нужни средства, които семейството трудно успява да събере.

Дошлите на празника и базара днес показаха кулинарни и артистични умения. Изложени бяха стотици стоки за продажба – ръчно изработени сувенири, домашни сладки и солени изкушения, плетива. Благодарение на големите сърца и на съпричастността с болката на семейството на 35-годишната жена бяха събрани общо 3 978 лева. 

В танцово музикалната програма, подготвена от клуб за народни танци „Дръж се земльо“ от Търговище, участваха близо 100 любители на възраст от 4 до 64 години от различни населени места. Всички те бяха обедини от любовта към българския фолклор и благородната кауза .