Защо Байдън не се извини на Макрон? Забрави ли?

Президентите на Франция и САЩ стопиха ледовете във Ватикана

ЕС
21:21 - 29 Октомври 2021
5241
Защо Байдън не се извини на Макрон? Забрави ли?

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че днешната му среща с неговия американски колега Джо Байдън e важна и от ключово значение за това "да се гледа към бъдещето", предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двамата се опитват да поправят двустранните отношения след сключването от САЩ на пакт за сигурност с Великобритания и Австралия миналия месец. В резултат Австралия се отказа от френски подводници заради американски.

Днешната среща между американски и френския президент е първата помежду им от избухването на дипломатическата криза между Вашингтон и Париж. Двамата разговаряха във Вила "Бонапарт" - посолството на Франция във Ватикана, в сърцето на Рим, в навечерието на предстоящата утре и вдругиден среща на върха на Г-20 в италианската столица.

САЩ нямат по-стар и лоялен съюзник от Франция, увери Байдън. Той допълни, че на света няма място, където двете страни да не могат да си сътрудничат. Преди срещата двамата лидери демонстрираха топли отношения, докато се поздравяваха, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън не се извини на Макрон официално, но призна, че САЩ не е трябвало да изненадват така неочаквано най-стария си съюзник.

Сключеният през септември пакт предвижда Австралия да купи американски подводници, поради което тя се отказа от вече договорена сделка за придобиване на френски подводници.

САЩ обясниха, че този ход, след който тихоокеанският им съюзник ще бъде въоръжен с ядрени подводници от по-високо качество, ще позволи на Австралия да възпира по-добре навлизането на Китай в региона, отбелязва Асошиейтед прес. Франция загуби от отменения договор над 60 милиарда долара.