Защо българският зарзават поскъпна с до 20%?
Рекордното поскъване е при зелето
Забелязва се ръст в цената на част от плодовете и зеленчуците у нас. С малко над 20% е поскъпнало родното производство спрямо есента на миналата година, предаде днес Нова тв.
Пред медията производителка със собствени зеленчукови градини и оранжерии близо до Русе казва, че цените са по-високи, а част от зарзавата на местните производители е на изчерпване и това е една от причините за поскъпването.
"Миналата година бяха по-евтини. Картофите свършихме миналата седмица", казва пред медията Зейнеб. Чушките, патладжанът и марулите също са по-скъпи, но продавачи и клиенти са единодушни, че рекордното поскъване е при зелето.
"Например зелето тази година много скъпо - 2,50 лв. Миналата година падна до 1 лев", заявява и Надя, зеленчукопроизводител.
За клиентите, които предпочитат да пазаруват родно производство, цената не е водеща, но голяма част от тях забелязват повишението. Причините за скъпата българската продукция са комплексни - по-скъпи са торове, препарати, семена, както и цената на труда.
За разлика от зарзавата, сезонните плодове не са поскъпнали, даже се очаква намаление при ябълки, круши и дюли.
БТА обаче цитира данни от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) - че краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,62 на сто до 2,124 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,111 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните краставици падат с 12,3 на сто и се търгуват по 2,49 лева за килограм, дините - с 14,7 на сто до 0,50 лева за килограм, а лимоните - с 13 на сто до 3,20 лева за килограм.
Оранжерийните домати също са надолу с 2,3 на сто до 3,11 лева за килограм. Поскъпват зелените и червените чушки - с 2,2 на сто и с 0,3 на сто и се търгуват по 1,85 лева за килограм и по 2,13 лева за килограм. Вдига се и цената на картофите - с 3,4 на сто до 1,20 лева за килограм.
Морковите са по-евтини с 2,2 на сто и спадат до 1,13 лева за килограм, а зелето - с 1,8 на сто и се предлага по 1,07 лева за килограм. Зрелият лук кромид поскъпва с 2 на сто до 1,13 лева за килограм.
Цената на бананите се повишава с 1 на сто до 2,74 лева за килограм. Гроздето е по-скъпо с 3,8 на сто и се търгува по 2,44 лева за килограм. При ябълките и пъпешите се наблюдава спад - с 8,2 на сто до 1,57 лева за килограм и с 0,3 на сто до 1,27 лева за килограм.
Цената на кравето сирене отстъпва с 0,8 на сто до 11,23 лева за килограм, а тази на кашкавала тип "Витоша" е нагоре с 1,4 на сто до 16,84 лева за килограм.
Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поевтинява с 2,3 на сто и се купува по 1,25 лева за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) - с 1,6 на сто до 2,28 лева за литър.
Цената на пилешкото месо се вдига с 1,6 на сто и става 6,36 лева за килограм, а на яйцата (размер М) - 3,2 на сто до 0,32 лева за брой на едро.
Оризът поевтинява с минималното 0,5 на сто до 3,37 лева за килограм, а зрелият фасул - с 1,1 на сто до 4,30 лева за килограм. Лещата е по-скъпа с 1 на сто и е 4,43 лева за килограм.
Захарта поевтинява с 0,1 на сто и се търгува по 1,96 лева за килограм. Поскъпват брашното тип 500 - с 2,7 на сто до 1,35 лева за килограм, олиото - с 2,5 на сто до 2,89 лева за литър, кравето масло (пакетче от 125 грама) - с 2,1 на сто до 2,90 лева за брой.
Още по темата