Защо броят на депутатите се разминава при вота на недоверие?

Машинация няма, всичко е разписано в Правилника за работата на Народното събрание

Политика
15:53 - 21 Юли 2020
7117
Защо броят на депутатите се разминава при вота на недоверие?

Поредно съмнение за машинация при днешното гласуване на вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов взриви социалните мрежи. От няколко часа стотици потребители се надпреварват да пускат снимки от регистрацията на депутатите за старта на пленарния ден днес и да разсъждават защо броят им не е същият като броят на същинското гласуване по вота, внесен от опозицията. 

Lupa.bg ще се опита да разясни на драгите читатели от какво се поражда такова иначе банално разминаване и да обясни защо манипулация няма и не може да има. Всъщност от години народните избраници не гласуват с карти, които разменят помежду си и другарчето слага на пулта за другото, когато то не е в залата, а с пръстови отпечатъци. Системата не допуска отклонения, но често забавя процеса, защото отказва да разпознае нечий пръст или защото пултът на конкретен депутат се нуждае от рестартиране. 

А защо на таблото до парламентарната шефка Цвета Караянчева пишеше "198" от 240 избрани народни представители, вместо 237, колкото реално гласуваха по вота? Защото това е броят на регистриралите се народни представители за създаването на кворум за начало на заседанието. Ако кворумът не е достатъчен, то не може да започне и по правилник се прави втори опит за регистрация обикновено 15 минути по-късно. 

Всички закъснели, неразбрали, пиещи кафе или закусващи депутати имат право да се включат в което и да е от гласуванията след регистрацията, дори ако не са присъствали на нея за създаването на кворум. Така се отчита и заплатата им - трябва да имат поне 1 гласуване и/или регистрация в рамките на деня, за да получат надника си, освен ако не са предоставили изрична извинителна бележка пред шефката на НС.  

Така се оказа, че 39 депутати днес са закъснели за регистрацията, но не и за гласуването на вота.