Защо гледаме „Балъкът и курвите“, вместо нормални момичета по ТВ?

Коментар
21:56 - 21 Февруари 2022
24372
Защо гледаме „Балъкът и курвите“, вместо нормални момичета по ТВ?

Митологемата за второто място на България по интелект в света отдавна беше опровергана от Златките, последователите на доцент Мангъров и Костя Копейкин, Валерката Божинов и хилядите неосталинистки, мухлясали динозаври, които бият теманета на Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан и Таджикистан и храчат по джендърските и педофилски ценности на Западната цивилизация. Отчайващо тъпи сме, наистина, ама не чак толкова, колкото ни показват по телевизията.

Най-новото телевизионно риалити, взривило ефира преди броени часове и според правилата на запазената марка наречено „Ергенът“, всъщност е поредната побългарена чалга помия, на която повече би отивало заглавие от рода на „Балъкът и курвите“. Едва ли продуцентите ще се разсърдят толкова – в крайна сметка никой не мрънка, че само у нас „Кой иска да стане милионер“ се нарича „Стани богат“, нали?

Въпреки критичната маса от 15-годишни шафрантийки с тонове грим и айфони на изплащане, динкоподобните анаболни мачовци с изпържени мозъци, всезнаещите таксиджии и шкембестите милиционери, вечно напиращи за повече пари за банички и боксове, в България има предостатъчно нормални хора. Има майки, които работят на 3 места, за да осигурят качествено образование за децата си, има суперпрофесионалисти в сферата на високите технологии и неуморни предприемачи със завиден пазарен нюх. Има 90-годишни дядовци и баби с неутолима жажда за живот и знание, които денонощно попиват знания в социалните мрежи и безкрайните ресурси на виртуалното пространство. Има млади доктори, които след 16-часово дежурство в реанимацията още 6 часа вкъщи четат клинични проучвания. Няма обаче да ги видите по телевизора.

Докато Бойко Рашков между две ракии се бори със „завладяната държава“, кой ще се пребори със „завладяния ефир“? Кога евтините попфолк курветини и спортни герои от миналия век с интелекта на прегазено земноводно ще определят програмните схеми на националните телевизии? Единствената почивка от тях е по време на рекламния блок, когато същите изчадия се кълчат и ни учат как да профукаме последните си мизерни левчета в хиляди разновидности на въздесъщия хазарт.

Риалити телевизията трябва по условие да показва реалността, не ли? А не само най-напудрения, татуиран и разчекнат неин епитом, олицетворяван от празноглави старлетки и неориентирани мамини синчета с неопределена сексуалност. Трябва да мирише на истина, ако не по Станиславски, поне по Хачо Бояджиев и Иван Славков, и на толкова ще сме доволни.

Десетките години на мракобесие, демагогия и откровени лъжи по време на болшевишкия сурогат,  т.нар. „реален социализъм“ и по време на съмнителния преход ни научиха да приемаме фалша като нещо нормално и дори достойно за възхищение. Вместо сенилната Цола Драгойчева от Президиума на ЦК, днес гледаме гъзовете на шафрантийките в „Ергенът“. Принципът е един и същи – на преден план е гротескното, абнормалното, лъжливото, дебилното.

И не можем да искаме от редовия гражданин да се държи нормално, да спазва правилата, да си тури маска на мутрата, когато пред него непрекъснато тече грубо погазване на тези и още много други писани и неписани правила и норми на поведение. Когато го убеждаваме, че реалността е „Балъкът и курвите“.