Защо Кирил Ананиев донесе Благодатния огън от Божи гроб?

Актуални новини
12:05 - 02 Май 2021
9424
Защо Кирил Ананиев донесе Благодатния огън от Божи гроб?

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев изненадващо се оказа в църковната делегация начело с Врачанския митрополит Григорий, която вчера донесе Благодатния огън от Божи гроб. Мнозина се запитаха защо именно финансистът, който преди беше министър на здравеопазването, а в момента е и депутат от ГЕРБ, лети за Израел с духовници от Светия Синод.

Lupa.bg научи, че Кирил Ананиев бил поканен лично от патриарх Неофит и от всички владици да се включи в делегацията за Божи гроб в знак на признателност, че като министър на здравеопазването по време на първия пик на пандемията на миналия Великден не издаде заповед за затваряне на храмовете. По този начин Синодът искал да изкаже признателността си на Ананиев, че и като министър на здравеопазването, и като министър на финансите подкрепял църквата. Кирил Ананиев отпусна чрез държавния бюджет стотици милиони левове за строителство и ремонти на българските храмове.

Самият министър на финансите е един от политиците, които винаги е засвидетелствал уважението си към Българската православна църква. Освен това Кирил Ананиев, който съставя държавните бюджети през последните 20 години е известен професионалист, а тези, които го познават го описват като човек с благ характер. 

"Нека Господ благослови всички добродетели на българския народ, които са създадени от повече от 1000 години", каза на Велика събота министърът на финансите в оставка, след като Благодатният огън пристигна в България, докаран от правителствения "Фалкон".

„Този Огън никога не може да изгасне. Искам да споделя, че съм много щастлив, че бях член на църковната държавна делегация за взимане на Благодатния огън. Остават едни чувства, които никога няма да изчезнат от сърцето на всеки един християнин. Човек се чувства така, сякаш отива в един свят, в който има само добрина и човечност. Много се радвам, че след прекъсване от една година - миналата година заради пандемията Огънят не можа да дойде до нас, сега той ще бъде във всички християнски храмове и във всеки един дом на българските християни“, сподели още Кирил Ананиев.

Заради строгите мерки, наложени заради коронавируса в Израел, българската делегация изчака Благодатния огън на летището в Тел Авив. Той беше измолен от българския посланик Румяна Бъчварова, която на летището го предаде на митрополит Григорий.

Благодатният огън е едно от доказателствата за Възкресение Христово и за Божията любов към всички”, разказа владиката.

„Огънят беше съхранен, както подобава, и разпространен по целия свят. Аз съм бил свидетел на това Чудо. В първите минути след слизането си, Благодатният огън няма физическите свойства на обикновен огън - той не запалва, не изгаря.

Има много кадри на хора, които при слизането на Огъня, умиват лицата си с пламъка”, сподели още владиката.