Защо коронавирусът убива дебелаците?

Свят
17:45 - 09 Декември 2021
8262
Защо коронавирусът убива дебелаците?

Още от самото начало на пандемията медицинските специалисти забелязват, че COVID-19 проявява явни предпочитания към онези, които носят известно количество излишни килограми. Страдащите от затлъстяване и наднормено тегло са в пъти по-застрашени от тежки усложнения и смърт от коронавируса, в сравнение с по-лекотоварните си съграждани.

Първото официално проучване по въпроса, дело на екип от Югозападния медицински институт в Далас, представя интересна гледна точка по темата. Според д-р Филип Шерер, участник в изследването и специалист по мастни тъкани, отговорът е следният: "Според нас вирусът разполага с механизъм, който директно атакува мастните клетки."

Трудът на екипа от Далас още не е получил одобрение за публикация, но според Шерер той отговаря на въпроса защо привидно млади и здрави хора падат жертви на вируса: "Точно като се крие в мазнините ви, вирусът успява да избегне имунния отговор", твърди проф. Вишва Дийп от Йейл.

Research has found that the coronavirus infects fat cells and immune cells within body fat, causing an immune response that scientists say may contribute to severe disease.

Мастната тъкан не е просто депо за хранителни вещества

Според него мастната тъкан, която от години е разглеждана единствено като депо за хранителни вещества, всъщност е високо активна биологически. Тя произвежда хормони и имунопротеини, които влияят върху всички системи на тялото. Затлъстяването подлага организма на постоянни нива на възпаление, които увреждат всичко от мозъка до сърцето и белите дробове. Именно това е и причината за т. нар. "цитокинова буря", която е причина за голям брой от смъртните случаи при COVID-19.

Проучването е от особено значение за населението в САЩ, където 42% от електората е затлъстял, което означава, че има индекс на телесна маса над 30. На прост език това означа при ръст от, да речем, 180 см., тегло от 98 кг.