Защо коронавирусът убива дебелаците?
Още от самото начало на пандемията медицинските специалисти забелязват, че COVID-19 проявява явни предпочитания към онези, които носят известно количество излишни килограми. Страдащите от затлъстяване и наднормено тегло са в пъти по-застрашени от тежки усложнения и смърт от коронавируса, в сравнение с по-лекотоварните си съграждани.
Първото официално проучване по въпроса, дело на екип от Югозападния медицински институт в Далас, представя интересна гледна точка по темата. Според д-р Филип Шерер, участник в изследването и специалист по мастни тъкани, отговорът е следният: "Според нас вирусът разполага с механизъм, който директно атакува мастните клетки."
Трудът на екипа от Далас още не е получил одобрение за публикация, но според Шерер той отговаря на въпроса защо привидно млади и здрави хора падат жертви на вируса: "Точно като се крие в мазнините ви, вирусът успява да избегне имунния отговор", твърди проф. Вишва Дийп от Йейл.
Мастната тъкан не е просто депо за хранителни вещества
Според него мастната тъкан, която от години е разглеждана единствено като депо за хранителни вещества, всъщност е високо активна биологически. Тя произвежда хормони и имунопротеини, които влияят върху всички системи на тялото. Затлъстяването подлага организма на постоянни нива на възпаление, които увреждат всичко от мозъка до сърцето и белите дробове. Именно това е и причината за т. нар. "цитокинова буря", която е причина за голям брой от смъртните случаи при COVID-19.
Проучването е от особено значение за населението в САЩ, където 42% от електората е затлъстял, което означава, че има индекс на телесна маса над 30. На прост език това означа при ръст от, да речем, 180 см., тегло от 98 кг.