Защо осветителните тела са най-важната част от интериора?

Осветлението има ефекти, които могат да повлияят на здравето и благополучието на хората.

Икономика
12:43 - 30 Ноември 2021 (обновена)
3632
Защо осветителните тела са най-важната част от интериора?

Ако влезете в стая, която е достатъчно светла и приветлива, веднага ще се почувствате спокойни. Ако обаче попаднете на място с недостатъчна светлина или тежко осветление, то настроението ви може да се промени напълно. Защо се получава така и как осветителните тела могат да влияят на усещането ни за пространство и комфорт, ще ни разкажат от Ultralight.bg, които са дълги години специалисти в търговията с интериорно и екстериорно осветление.

Осветлението има биологични и физически ефекти, които могат да повлияят на здравето и благополучието на хората. От биологична гледна точка добрият дизайн може да помогне за стабилизиране на циркадния ритъм, като помага за подобряване на цялостното настроение и допринася за по-добър нощен сън. Добрата светлина помaга за намаляване на депресията и дори увеличава когнитивните функции, като например времето за реакция. Тя действа психологически добре на хората.

Казано по-просто, осветителните тела влияят драстично на настроението ни и не бива да се пренебрегват. Това е много по-важно, отколкото може да си представите.

Как това се отразява на дизайна на пространството?
Когато проектирате обзавеждане, трябва да обърнете внимание на осветлението от самото начало. Може да се допитате до дизайнер, както и до специалист по електричеството, ако изпитвате трудности с мрежата и свързването. Само така ще можете да получите добър краен резултат и то безопасно.

Илюзия за пространство
Без достатъчно осветление, пространството на стаята се усеща по-малко, отколкото е. Чрез ефективно разпределяне на светлината в дадена зона, ще се оформи по-светло и по-впечатляващо пространство. Това се дължи най-вече на елиминирането на сенките и суровото осветление. Внушението, че една стая е по-просторна се постига чрез техника, наречена „слоево осветление“. Това включва използването на множество източници на светлина за създаване на желания ефект и атмосфера.

Увеличена ефективност, заради осветлението
Това важи предимно за работната среда, но домашните офиси също могат да се възползват от подобно офис осветление. Лошото осветление ще намали производителността ви, докато доброто осветление ще я увеличи. Това се свежда до биологичните и физическите ефекти на осветлението, които споменахме по-рано - когато настроението на някого е високо, неговата производителност се увеличава. Освен това циркадния му режим е в такт и на него не му е сънено и отпуснато, а точно обратното - енергично и продуктивно.

Гъвкавост
С непрекъснато напредващите технологии за управление на осветлението, създаването на всички предпоставки, за да сте в идеално настроение не е никак трудна задача. Днес модерните осветителни тела ви позволяват да затъмнявате светлините, да избирате между предварително зададени светлини и много повече. Контролирането на количество осветление стават все по-популярно в индустрията, защото хората започват да имат различни приоритети. С работата от вкъщи, много хора се нуждаят от гъвкавост в осветлението, спрямо каква функция изпълнява помещението през дадено време от деня. Например, дневната може да е домашен офис през деня, след това да е трапезария по време на вечеря, а след това да е място за отмора и почивка. Трите неща не могат да бъдат съчетани с едно и също осветление.

Да не говорим колко пък са позитивите от контролирането на силата на осветителните тела за ресторантите и заведенията. Ако притежавате ресторант, сутрин може да се създаде по-ярка атмосфера, за да се събудят клиентите, докато вечер може да се създаде интимно и релаксиращо настроение.

За заключение
Осветителните тела могат да помогнат един дизайн или да го развалят. Всичко зависи от това колко добре е подбрано осветителното тяло, как е позиционирано, каква функция се очаква да изпълнява и качествено ли е изработено. Ако пред вас стои задачата да обзавеждате тепърва с лампи, полилеи, фенери и плафони вашия дом, надяваме се, че сме ви помогнали и сте готови да се заемете сериозно с нея. Преди да се втурнете обаче към пазаруване, първо притворете очи и си представете каква функция ще изпълнява всяко едно помещение, след това се насочете към съответните осветителни тела, които са създадени за целта.