Защо поскъпва сладоледът?

Разхлаждането това лято идва с по-висока цена. Цената на кокосовото масло – основна суровина в производството на сладолед и десерти – отбеляза рязък ръст през 2025 г., а прогнозите сочат, че тенденцията ще се запази. Причината е, че глобалното търсене устойчиво надвишава предлагането.
В края на май цената на едро на филипинското кокосово масло, доставяно в Ротердам – референтна стойност за сектора – достигна 2800 долара за тон. Това е почти двойно увеличение спрямо същия период на миналата година, пише Al Jazeera.
Неблагоприятните климатични условия в Индонезия и Филипините – двете държави, които осигуряват близо 75% от световното производство на кокосово масло – доведоха до спад в добивите и съответно до ръст в цените. Това се отразява директно и върху цената на крайния продукт – сладоледа.
Според анализ на британската консултантска компания RIFT, само през май цените на сладоледите на клечка и фунийките във веригите супермаркети във Великобритания са нараснали с 7,6%, пише businessnovinite.
Кокосовото масло е ключова съставка в индустриалното производство на сладолед. Благодарение на високата си точка на топене, то позволява продуктът да остане стабилен при стайна температура, без да влияе върху вкуса или текстурата му – характеристика, която е от съществено значение за производителите.
Кокосовите палми виреят в тропически климат – с изобилие от слънце и дъжд. През 2024 г. обаче климатичният феномен Ел Ниньо повиши температурите на морската повърхност в Тихия океан и доведе до по-сухо време в Югоизточна Азия. Най-силно засегнат беше периодът от юни до октомври.
Топлинните вълни и сушата в този период нанесоха сериозни щети на кокосовите плантации. А тъй като един кокосов орех се нуждае от около година, за да узрее, ефектът от климатичните аномалии през 2024 г. се проявява с пълна сила през 2025 г. – с по-слаба реколта и ограничено предлагане.
Министерството на земеделието на Съединените щати прогнозира, че неблагоприятните метеорологични условия ще доведат до спад в световното производство на кокосово масло до 3,6 милиона тона през сезона 2024–2025 г., което представлява понижение от 5 до 10% спрямо предходния сезон.
В България цените на сладоледа не са претърпели огромна промяна, но все пак има поскъпване. Повечето сладоледи са поскъпнали с между 0,50 лв. и 2 лева. Най-голямо увеличение се наблюдава при по-скъпите марки. Към 10 юли 2024 г. голяма кутия сладолед от 335 г. на известна търговска марка струваше около 17,49 лв. в повечето големи хранителни вериги, а през 2025 г. цената вече е 18,58 лв.
Една от най-популярните марки сладолед у нас, която също предлага сладоледи в кутия, също е увеличила цената си, макар и незначително – през 2024 г. голямата кутия беше на цена 6,59 лв., а сега се предлага за 6,99 лв.
Сладоледите на клечка също не правят изключение. Популярна марка, предлагаща три броя в кутия, е повишила цената си от 13,49 лв. на 17,59 лв. Друга, по-бюджетна марка също е увеличила цените си – сладолед, който преди се предлагаше за 3,69 лв., сега струва 4,79 лв.