Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Коментар
14:30 - 07 Февруари 2024
4973
Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град Авдеевка, докато войната на Москва в Украйна неумолимо продължава.

Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май миналата година след продължили месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното нахлуване, което Москва нарича "специална военна операция".

КАКВО Е АВДЕЕВКА?

Градът, който украинците наричат Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от около 32 000 души, се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели голяма част от Източна Украйна.

Днес властите твърдят, че там са останали по-малко от 1000 жители, като много от тях се крият в мазета и сутерени. Официални представители казват, че не е останала непокътната нито една сграда в града.

Авдеевка се намира в индустриалния район Донбас, на 15 км северно от контролирания от Русия град Донецк. Преди войната, коксовият завод от съветската епоха там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия официални представители описват града като "крепост" с бетонни бункери. Те казват, че защитниците са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без огромни загуби, и използват коксовия завод като база и склад за оръжие.

ОЖЕСТОЧЕНИ СРАЖЕНИЯ

Украински и западни анализатори твърдят, че настъплението на Русия към Авдеевка взема огромни човешки жертви.

През ноември миналата година британското военно разузнаване заяви, че сраженията са довели до "едни от най-високите равнища на руски жертви от началото на войната".

"Всеки ден има нови свежи сили, независимо от времето, независимо от каквото и да било - от загубите", каза един от членовете на 47-а отделна моторизирана бригада на Украйна пред Радио "Свобода".

"Независимо от всичко, те продължават да прииждат, изниквайки буквално върху телата на своите", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл постави под строг контрол, признават тежките руски загуби, но твърдят, че има също и значителни загуби от украинска страна.

Те казват, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, ако руските сили са в състояние да прекъснат последната им основна линия за снабдяване на запад.

Руският президент Владимир Путин подчерта на 31 януари значението на Авдеевка и заяви, че група от военни ветерани неотдавна е навлязла напред преди армията и е превзела 19 сгради - твърдение, което, подобно на други съобщения от бойното поле, Ройтерс не бе в състояние да провери.

Русия извършва въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специалните сили, и използва артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота според оскъдното, но редовно актуализиране на информацията от руското министерство на отбраната.

КАКВО Е ИЗЛОЖЕНО НА РИСК?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и Луганска област. Те са сред четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях.

Авдеевка се разглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските официални представители са обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември.

"Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия", каза на 5 февруари Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдеевка няма да промени решително положението в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-устойчива за окупирания Донецк като основен руски логистичен център".

Белесков смята, че битката се ръководи от желанието на Кремъл да засили позицията на западните скептици, които призовават за намаляване на подкрепата за Киев, като се позовават на ограничения ефект от милиардите долари военна помощ.

ДАН ПЕЛЕШЧУК И АНДРЮ ОСБЪРН ОТ РОЙТЕРС