Защо Швеция не се паникьосва пред епидемията?

Препоръките на правителството са да си останете у дома, ако сте зле или сте над 70

Новини
12:09 - 30 Март 2020
1460
Защо Швеция не се паникьосва пред епидемията?

Макар и много европейски държави налагат ограничения на своето население, за да се справят с разпространението на епидемията от коронавирус, Швеция възприема по-спокоен подход.

Шведският премиер Стефан Льофвен призова хората да поемат отговорност и да се подчиняват на съветите на правителството по време на телевизионна реч в неделя, която до миналата седмица беше същия подход, който прилага и британския премиер Борис Джонсън, докато десетки британци не се стекоха на публични места миналия уикенд.

Препоръките на шведското правителство включват да останете у дома, ако се чувствате зле, да работите вкъщи, ако можете, и да останете у дома, ако сте на възраст над 70 години.

Докато Великобритания е оставила училищата отворени за спешни работници, за да подкрепят най-уязвимите ученици, в Швеция училищата и университетите се съветват само да затворят своите съоръжения и да организират онлайн уроци. Шведският парламент също прие законопроект, който позволява на предучилищните и началните училища да бъдат затворени, ако е абсолютно необходимо.

Множество правителства затвориха кръчми и ресторанти, но шведското правителство направи точно обратното. На шведските заведения ще бъде позволено да предоставят обслужване само на маса, за да избегнат тълпата. Подобно на своите колеги от ЕС, Швеция е затворила границите си за ненужно пътуване.

Шведският премиер играе ли руска рулетка?

Подходът на шведското правителство бе критикуван от много здравни експерти. Някои от тях обвиниха премиера, че е играл на "руска рулетка" със здравето на шведите. И все пак главният епидемиолог на Швеция, Андерс Тегнел, отрече подходът на страната да е бързото изграждане на групов имунитет срещу вируса. Той защити основната стратегия на правителството, която е да забави разпространението на инфекцията и да гарантира, че здравната служба върши разумна работа.

"Гардиън" обаче съобщава, че Фредрик Елг, професор по вирусология в университета Умео, и Йоаким Рокльов, професор по епидемиология и обществено здраве в Умео, са обезпокоени, че шведските политици не успяват да направят повече, за да забавят разпространението на вируса.

Вярно е, че броят на случаите на Covid-19 в Швеция нараства. Досега в страната има 2735 заболели и 66 смъртни случая, както и 16 души, които са се възстановили. Това би могло да е основната причина, поради която шведите са по-спокойни от епидемията от коронавирус, отколкото другите държави.

Шведската агенция за обществено здраве (известна още като Folkhalsomyndigheten) и министърът на здравеопазването и социалните въпроси Лена Халенгрен защитиха подхода на правителството и изглежда, че засега няма да налагат по-екстремни мерки, въпреки че не са изключили този вариант.

Остава да видим дали този подход ще работи. Агенцията също отказа да прави публични оценки на риска или модели за прогнозиране на разпространението на вируса. Тегнел вярва, че при тези мерки броят на случаите на Covid-19 ще намалее през май, но през есента отново ще се увеличи.

Ще работи ли подходът на Швеция?

Както Жасмин Андерсон писа за iNews, причината шведите да не са пренебрегнали съветите на Folkhalsomyndigheten е, защото имат повече вяра в здравната си агенция. Една от причините е, че министрите не могат да се намесят в работата ѝ. Швеция е страна, известна с водещата си световна публична политика, поради което спокойният подход все още има потенциал там.

Ако Стокхолм може да ограничи броя на случаите с коронавирус в своята страна и да задържи мерките, които е имал досега, това ще докаже, че всички политици, които са приели по-драконовски мерки, са изчислили погрешно най-добрия начин за справяне с коронавируса. Но ако здравната агенция на страната и Löfven планират съвместния си подход погрешно, това има потенциал да разруши доверието в уважаваните институции на Швеция. Тук е заложено много и светът ще гледат отблизо тази скандинавска страна.