Защо тъгува Трайчо на 52-ия си рожден ден

Новини
16:09 - 19 Април 2022
3054
Защо тъгува Трайчо на 52-ия си рожден ден

Кметът на „Средец” Трайчо Трайков сподели желанието си за развръзка на затлачени проблеми в София – занемарената и оставена на времето сграда на Нотариата на пъпа на София и незавидното положение на скитниците в града. В момента, емблематичната къща на бул. "Патриарх Евтимий" се руши и с времето добива все по-окаян вид.

Бившият министър отвори тежките теми ден преди рождения си ден днес, когато става на 52 години и както сам сподели – на повече, отколкото е бил баща му, когато си е отишъл.   

Трайков сподели, че в подопечния му район „Средец” има най-много културни паметници на единица площ - общо над 400 и припомни за многото прекрасни сгради в окаяно състояние, между които е и столичният Нотариат.  

Писал съм много пъти по темата и различни конкретни казуси, а сега ще призова отново министерство на културата да се погрижи за сградата на стария нотариат, чийто собственик е. Водихме наскоро разговор по въпроса с ресорния заместник министър Кадинов, който обаче подаде оставка. Преди това министър Минеков ми каза, че е договорил пари от бюджета, но не му стигна времето. Още по-преди говорих дори със Сотир Цацаров (тогава сградата беше предоставена на КПКОНПИ), но те пък се отказаха да я ползват. Дано да останат предвидените средства за ремонт, тази сграда е бижу, което ще украси целия квартал!, призова кметът.

Нотариатът е известен като една от най-красивите сгради в София, построена е през 1889 г. Допреди няколко години там се помещаваше част от Софийския районен съд. След това бюрото за съдимост и другите звена бяха преместени в новата сграда на съда на бул. „Скобелев“.

Сградата-бижу е построена през 1899 г. за дом на инженер Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Глайхен. По-късно за кратко става германска собственост, а след войната – съветска, преди да стане държавна институция.

Състоянието на тази културна забележителност меко казано буди тревога. Сградата не е ремонтирана досега заради строежа на метрото в близост, твърдят от Антикорупционната комисия и уверяват, че са взети мерки за обезопасяването ѝ. Сега проектът за ремонт става грижа на Министерството на културата. Надеждите са съдбата й да бъде по-различна от тази на къщата на Иван Гешов, която е точно от другата страна на булеварда.

Трайков сподели и за друг казус, който му тежи  - проблемът с кризисния център за бездомни в Захарна фабрика. По този повод Трайков е разговарял с директора на общинския кризисен център за бездомни хора в Захарна фабрика Предов.

„Няколко пъти сме си взаимодействали, за да помогнем на хора в тежко положение и знам каква мъка е тази работа. И някакси намирам нещо общо между изоставените сгради и изоставените хора - както сградите имат стопани, които нехаят или ги чакат да умрат, така и хората, които спят на улицата в 90% от случаите имат близки роднини.”, сподели емоционално Трайков.