Защо трима  наши евродепутати не стигнаха до Страсбург?

Бареков не отишъл нарочно, полетът на Малинов закъснял фатално, а Али не пътувал по семейни причини

Икономика
22:48 - 25 Март 2019
2022
Защо трима наши евродепутати не стигнаха до Страсбург?

Със 156 на 154 гласа България и страните, които не подкрепят спорния пакет “Мобилност” днес изгубиха битката за отлагането му и в сряда новите правила за превозвачите влизат за обсъждане в Европейския парламент.

14 евродепутати се въздържаха при гласуването. Срещу включването на т. нар. пакет “Макрон” в седмичната програма се обяви и шефът на комисия по транспорт на Европарламента Карима Дели.

Трима български евродепутати пропуснаха гласуването на седмичната програма. Това са Светослав Малинов (Реформаторски блок/ЕНП), Неджми Али (ДПС/АЛДЕ) и Николай Бареков (“Презареди България”/ЕКР).

Ако те бяха в залата, щяха да обърнат вота, загубен само с 2 гласа, коментираха техни колеги, а транспортният министър Росен Желязков обяви, че е бесен от тяхното отсъствие.

Ето какво обяснение дадоха тримата депутати, които си навлякоха гнева на свои колеги, както и на българските превозвачи.

Светослав Малинов разказа пред в. „24 часа”, че не е успял да стигне до пленарната зала за важното гласуване, защото самолетът на “Луфтханза” от София до Франкфурт закъснял фатално. Той наел кола за Страсбург, но в крайна сметка не успял. На летището във Франкфурт е имало и евродепутати от други страни, които също не са успели да пристигнат навреме за гласуването. През уикенда Малинов бил в България, защото имал отдавна планирани срещи.

Неджми Али останал в България по семейни причини, обясни самият той  пред “24 часа”.

Николай Бареков написа дълъг пост във фейсбук защо не е отишъл: “Днес не участвах в гласуването ЗА бизнеса на транспортните олигарси и по този начин ПОДКРЕПЯМ по-добри условия за труд и по-високи доходи за българските работници. Аз съм против робските условия на труд за българските шофьори на тежкотоварни камиони. Още преди години пръв от българите алармирах с позиция в пленарната зала на ЕП транспортните босове да подобрят условията на труд и заплащането на своите наемни работници.

Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд. Нека лобистите на транспортните олигарси, които финансират укриващия се в САЩ издирван от медиите политик, сега се поставят на мястото на един обикновен български шофьор на ТИР. Нека големите “патриоти” Джамбазки, Новаков и ДПС прекарат 2 месеца по пътищата на Европа и да спят в “суперлуксозните” кабини по бензиностанциите. Да задоволяват хигиенните си нужди по 70-80 дни нонстоп по тоалетните на безиностанциите редом с други турски, арабски и азиатски колеги, поставени при равни условия с българите и румънците.

Знам, че на Джамбазки ще му хареса, за другите - не съм особено сигурен. Едно е да спиш по депутатските кабинети в Брюксел и Страсбург, за да пестиш по 300 евро режийни на ден като евродепутат, друго е да живееш като скот в кабината, за да храниш децата си. Не съм на страната на лобистите и на олигарсите, на страната на хората на наемния труд съм.

Нека евродепутатите от ГЕРБ, Джамбазки (ББЦ) - ужким патриот, ДПС и БСП обяснят на гражданите защо не защитават българските работници, които гласуват и за тях с надеждата да се борим за тяхното достойнство в Брюксел. Особено - искам отговор от четиримата от БСП начело с лидера на ПЕС Сергей Станишев, които днес пак гласуваха срещу хората на наемния труд и ЗА едрия бизнес?”