Защо трябва да ограничите употребата на пластмасови съдове

Здраве
20:19 - 04 Ноември 2019
13227
Защо трябва да ограничите употребата на пластмасови съдове

Пластмасовите съдове и контейнери за храна от години са широко използвани в бита. Някои пластмаси се водят безопасни за употреба в микровълнова фурна, други за охлаждане и замразяване в хладилник и фризер. Въпреки че производството на такива пластмасови съдове е одобрено и позволено от отговорните контролни органи по цял свят, за никого не е тайна, че съхранението на храна в пластмасови опаковки и съдове крие риск от отделяне на частици пластмаса в храната, които навлизат в организма.

Според изследване, публикувано в Harvard Health Publishing, при нагряване на пластмасата в микровълнова фурна отделените частици са много повече, което прави храната опасна за здравето в дългосрочен план. Това увеличава риска от хормонални проблеми, затруднения в плодовитостта, затлъстяване, някои видове рак.

Чрез намаляване на употребата на пластмаси в бита и особено в храненето тези рискове могат да бъдат силно редуцирани. Въпреки регулациите за направата на пластмасови съдове и контейнери за храна, в тези пособия има опасни химикали, като бисфенол А, фталати, които придават характеристики на пластмасата, като гъвкавост, твърдост, дебелина. Едно проучване, проведено от Harvard School of Public Health установява, че участниците, консумирали храни и напитки от твърди пластмаси, загрявани в микровълнова фурна, са имали с до 69% увеличени нива на бисфенол А в урината.

Според изследователите дори използването на пластмасов капак за предпазване от пръски при загряване (каквито капаци се използват масово в домакинствата) може да увеличи риска от попадане на частици пластмаса в храната чрез конденза, който се образува при затоплянето. Капчиците вода попадат обратно в храната, което отново я насища с вредните съединения от пластмасовия капак.

За да намалите риска от попадане на частици пластмаса в храната и напитките, които загрявате в микровълновата, не използвайте пластмасови съдове и капаци. Съкратете до минимум употребата им, за да сте сигурни, че в организма ви попада минимално количество вредни частици.