Защо Земята се върти по-бързо от обикновено

На 29 юни 2022 г. учени отбелязаха най-краткия ден

Актуални новини
15:36 - 09 Август 2022
3160
Защо Земята се върти по-бързо от обикновено

Нормалната продължителност на деня е 24 часа или 86 400 секунди, но през последните години въртенето на Земята се ускори

Земята се върти по-бързо и наскоро регистрира най-краткия си ден, твърдят учени. На 29 юни 2022 г. денят е бил с 1,59 милисекунди по-къс от средния, казва ученият Леонид Зотов пред CBS News.

Нормалната продължителност на деня е 24 часа или 86 400 секунди, но през последните години въртенето на Земята се ускори, скъсявайки някои дни с милисекунди.

„От 2016 г. Земята започна да се ускорява“, каза Зотов, който работи в Московския държавен университет „Ломоносов“ и наскоро публикува проучване за това какво може да причини промените в въртенето на Земята.

„Тази година се върти по-бързо, отколкото през 2021 и 2020 г.“

Зотов и колегите му смятат, че флуктуацията може да бъде причинена от приливите и отливите на Земята.

Той казва, че не всеки ден е по-кратък, но ако тенденцията продължи може да се наложи промяна в атомното време – универсалният начин за измерване на времето на Земята. Някои учени предлагат въвеждане на отрицателна високосна секунда. „Тъй като не можем да променим стрелките на часовника, свързани с въртенето на Земята, коригираме скалата на атомния часовник“, каза той.

За разлика от високосните години, които имат добавен допълнителен ден, отрицателна високосна секунда би означавала, че часовниците пропускат една секунда.

Някои инженери се противопоставят на въвеждането на високосна секунда, тъй като това може да доведе до мащабни и опустошителни технически проблеми. Инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, написаха публикация в блога на Meta, която подкрепя усилия на цялата индустрия да спре бъдещото въвеждане на високосни секунди.

„Опитите за въвеждане на отрицателна секунда се поддържа от дълго време и компании като Meta и често провеждат симулации на това събитие“, казаха те пред CBS News.

„Това обаче никога не е било потвърдено в голям мащаб и вероятно ще доведе до непредсказуеми и опустошителни проблеми със системите по целия свят.“

Концепцията, която беше въведена през 1972 г., „облагодетелства главно учени и астрономи, тъй като им позволява да наблюдават небесни тела.

„Въвеждането на нови високосни секунди е рискована практика, която носи повече вреда, отколкото полза, и ние вярваме, че е време да въведем нови технологии, които да я заменят“, пишат учените.

Положителните високосни секунди могат да причинят срив на много IT програми или дори повреда на данните.

„Въздействието на отрицателната високосна секунда никога не е било тествано в голям мащаб и може да има опустошителен ефект върху софтуера, разчитащ на таймери или графици“, пишат те. „Във всеки случай всяка високосна секунда е основен източник на болка за хората, които управляват хардуерни инфраструктури.“

Според двамата инженери на Meta факторите, допринасящи

за по-бързото въртене на Земята, могат да бъде постоянното топене и повторно замръзване на ледените шапки на най-високите планини в света.