Затвор грози Асандж във Великобритания и САЩ (ОБЗОР)

Лондонски съд го призна за виновен, Вашингтон го обвини в информационно пиратство, а Швеция го погна за изнасилване

21:45 - 11 Април 2019
1649
Затвор грози Асандж във Великобритания и САЩ (ОБЗОР)

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж може да получи до 12 месеца затвор, след като британски съд го призна днес за виновен в нарушаване на условията на освобождаване под гаранция, предадоха световните агенции.

Асандж беше признат за виновен от Уестминстърския магистратски съд в Лондон, че не се е предал на британските власти съгласно заповед за арест от 2010 г. във връзка с отпаднали впоследствие сексуални обвинения в Швеция. Той не се призна за виновен в нарушаване на условията на гаранцията.

Асандж се яви в съда, където беше пълно с негови поддръжници. Докато чакаше своите адвокати, той седеше спокойно и четеше книга, базирана на интервю с американския писател Гор Видал.

Основният аргумент на защитата му беше, че той не е можел да очаква справедлив процес в британските съдилища, тъй като целта на Великобритания е била да "осигури предаването му" на американските власти.

САЩ пък искат Асандж да бъде екстрадиран във връзка с обвинения, че е заговорничел с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг за разгласяване на поверителни документи през 2010 г. Защитата на австралиеца заяви, че той ще се бори срещу екстрадиция в САЩ.

Основателят на "Уикилийкс", който прекара последните седем години в еквадорското посолство в Лондон, беше арестуван днес от британската полиция след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище. Негов адвокат каза, че арестуването му създава опасен прецедент за журналистите в САЩ.

Британските съдебни власти заявиха, че САЩ трябва да представят своите доводи по искането за екстрадиция на Асандж от Великобритания до 12 юни, отбелязва Ройтерс. Искането за екстрадиция ще бъде разгледано на заседание на 2 май.


В съдебната зала, където се гледаше делото на Асандж, заедно с журналистите влезе активист с жълта жилетка, който вдигна стиснат юмрук в знак на подкрепа за основателя на "Уикилийкс". В отговор Асандж кимна одобрително и направи жест с вдигнат палец, отбелязва ТАСС.

Същевременно стана ясно, че Съединените щати са повдигнали на Асандж обвинения в "информационно пиратство". Според американската прокуратура основателят на разобличителния сайт "Уикилийкс" е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация.

В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е помогнал на американския военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на американски правителствен компютър с класифицирана информация.

"По време на заговора Манинг и Асандж са провели дискусии в реално време за предаването на поверителни документи от Манинг на Асандж. Дискусиите също показват, че Асандж е насърчавал активно Манинг да предостави повече информация", се казва в комюникето.

Обвиненията са били повдигнати задочно още на 6 март миналата година, когато австралиецът се намираше в посолството на Еквадор във Великобритания, където по онова време бе получил убежище. Асандж може да бъде осъден на до пет години затвор в САЩ.

Челси Манинг, която по онова време е била мъж на име Брадли Манинг, преди да си смени пола, е имала достъп до компютри с поверителна информация във връзка със своите задължения като анализатор от военното разузнаване на САЩ, докато е служила в Ирак.

През 2010 г. 31-годишната сега жена предала на Уикилийкс над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Сред тях бяха повече от 250 000 дипломатически грами, чието публикуване хвърли Съединените щати в смут, припомня Франс прес.

През 2013 г. Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор, от които излежа седем (заедно с времето, прекарано в ареста), преди да бъде помилван от тогавашния президент на САЩ Барак Обама през 2017 г. Той междувременно бе започнал процедури по смяна на пола и малко след като бе освободен, официално стана жена на име Челси Манинг.

Междувременно шведската прокуратура заяви днес, че е получила официално искане за възобновяване на прекратеното през 2017 г. разследване за изнасилване срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж от адвокат на предполагаемите жертви, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"След днешните съобщения в медиите, че Джулиан Асандж е арестуван в Лондон, адвокатът в Швеция е поискал да бъде възобновено шведското предварителното разследване за изнасилване", каза прокуратурата. Тя заяви, че въпросът ще бъде проучен, за да се реши как да се действа по-нататък, но каза, че не може да посочи времеви срок, в който ще бъде взето решение.