Здравка Евтимова с награда "Христо Г. Данов"

Книгите на писателката са преведени на над 30 езика

Култура
20:18 - 29 Септември 2020
3325
Здравка Евтимова с награда "Христо Г. Данов"

Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура бе присъдена на писателката Здравка Евтимова. Това бе обявено по време на тържествената церемония по връчването на Националната награда, състояла се в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив днес, съобщиха от министерството на културата. Признанието ще бъде връчено на отделна церемония в София, заради невъзможност на писателката да присъства на събитието.

Здравка Евтимова е авторът, който пише на пет езика - български, английски, френски, немски и руски, а нейните произведения са издавани в над тридесет страни по света. Тя живее и работи като учител в Перник, но нейни разкази са в учебните програми на Дания и САЩ. В България има публикувани над 90 разказа в различни сборници и книги.

Произведенията й печелят признания на световни конкурси като „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, и на радио BBC, Лондон. Носител е на редица български и международни награди. Освен писател Здравка Евтимова е и преводач, превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, на произведения на български писатели на английски език.

Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб. Това е част от богатата творческа биография на Здравка Евтимова, представена от доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата.

Победителите в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов” бяха определени днес от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата. Номинациите и тази година бяха определини в два кръга, като последното си заседание комисията проведе в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония.