Здравната каса оряза служителите си

Намаляват заплати, вместо да ги увеличават, гилдията на бунт

Актуални новини
15:55 - 21 Март 2019
1185
Здравната каса оряза служителите си

Неприятно изненадани останаха служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - те не получиха обещаните им увеличения на заплатите за чиновниците, които трябваше да влязат в сила от началото на годината.

Промяната в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация предвиждаше всеки да получи до 10% увеличение над основната си заплата (до момента то беше 5 на сто), а при изключително изпълнение на задълженията си, чиновниците дори да получат по 20%.

В края на 2018-та и в началото на 2019-та в НЗОК бяха махнати служителите в пенсионна възраст, като в последствие трябваше да бъдат назначени нови хора на този щат. Но се оказа в последствие, че не е точно така. Някои от служителите, които до момента бяха с по-високи заплати, са назначени на други длъжности, които са с по-ниски трудови възнаграждения за даден щат. И това доведе до реакция - негодувание от страна на служителите.

Колкото до бонусите, обещанието от страна на управителя на НЗОК - д-р Дечо Дечев, че служителите в София ще получат минимум по 10% увеличение, не се сбъдна. За едни ще има, а за други - не.

Процентът на увеличение ще бъде около 4%, което е по-малко и от предишното, заложено в наредбата. В различните подразделения на НЗОК бяха направени вътрешни приравнявания на заплатите, за да бъдат всички равнопоставени и така на едни се увеличиха месечните приходи, а на други останаха като преди или още по-лошо - намаляха. Така за някои увеличенията на заплатите ще бъде от порядъка на 20, 30 или максимум 50 лева върху основната заплата, която в институцията варира в диапазона между 1200 и 1500 лева.