Здравната комисия прие пак да има държавни денонощни аптеки

Актуални новини
14:02 - 16 Август 2024
1281
Здравната комисия прие пак да има държавни денонощни аптеки

С 10 „за“ и трима „въздържали се“ депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене държавата да финансира създаването на денонощни аптеки или поставянето на вендинг машини в региони, в които такива липсват.

В законопроекта за изменение на ЗЛПХМ е записано още в Националната аптечна карта изрично да бъдат включени денонощните аптеки, за да се гарантира създаването им там, където липсват, намаляването на корпоративния данък на аптеките на 8% и изваждането на вендинг автоматите извън аптеките.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви, че МЗ подкрепя всяка добра идея, която да облекчи достъпа на хората до лекарства. „Автоматите са елемент от аптеката и не е необходимо да се упражнява отделен контрол върху тях от ИАЛ. По отношение на помощта, оказвана от държавата, в НЗОК има създадена методика за заплащане на аптеки в отдалечени и труднодостъпни райони“, каза той.

Представителят на НЗОК Владимир Афенлиев също подчерта, че НЗОК сключва договори с определени аптеки и те посочват работното си време в тези договори. „В бюджета на НЗОК изрично има посочен ред, по който се финансират аптеките в труднодостъпни, отдалечени райони и райони, в които няма аптека. Ако се измисли друг режим, той би дублирал този“, каза Афенлиев.

„ИАЛ и към момента осъществяват контрол на автоматите, а за създаването на регистър е нужно да бъдат разписани конкретни условия и ред за регистрационен режим“, каза изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

От името на БФС главният секретар на съюза Светослав Крумов отново подчерта, че фармацевтите са против изваждането на вендинг машините за продажба на лекарства от аптеките.

От името на ИТН проф. Андрей Чорбанов заяви, че ще подкрепят законопроекта и преди второ четене ще предложат малки корекции. Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ също заяви, че ще подкрепят законопроекта, макар че този закон има много несъвършенства. Катя Панева от ПП-ДБ каза, че същественият проблем е липсата на регулация по отношение на разкриването на аптеки, а д-р Ивайло Митковски, също от ПП-ДБ, подчерта, че безконтролното приемане на лекарства е опасно.

Припомняме, че законопроектът вече беше приет на първо четене дори в зала в 49-то НС. Сега не е ясно дали парламентът ще може да го разгледа в зала на първо четене, още по-малко дали ще се стигне до второ.